Popülerliği son zamanlarda artan kelime olan Ritüel ne demek? Yüzyıllardır insan yaşamının ayrılmaz ve de değişmez bir parçası olan ritüeller. Anlamı olan ve tekrar eden birçok şeye ritüel denmektedir. Bazıları ritüellerin sadece dini törenler için kullanıldığını düşünürken bazıları ise hayatın akışında pek çok şeyin ritüel olduğuna inanmaktadır. Mesela her cumartesi akşamı film izlemek ya da her yıl doğum günü kutlamak gibi bunlar birer ritüel olabilir mi?
Ritüel nedir? Kültürel inancın veya değerin belirlenmiş olan düzenine ya da akışına göre gerçekleşen olaylara ritüel denir. Bir olayın ritüel olması için düzenli aralıklarla tekrar etmesi gerekir. Ritüel genel olarak din ile ilişkilendirilse de tören ve ayin gibi kutlamalar olarak çağrışım yapabilmektedir. Mesela Hristiyanlık inancına göre vaftiz töreni veya Budizm de yer alan meditasyon uygulaması gibi bunlar birer ritüeldir. Oysaki tüm ritüeller din ile ilişkilendirilemez farklı kültürlerde de ritüellik hayata geçirilebilir.
Ritüel Kelime Anlamı Nedir?
Tören veya gelenek anlamına gelen ritüel kelimesi “ritus” kelimesinden ve de Latincede ayin anlamına gelen ritüalis kelimesinden türemiştir. Ritüel kelimesinin anlamı TDK’na göre adet haline gelmiş ya da ayin demektir. Evrensel doğal düzeni prensibe olarak da sıkça geçmektedir.
Neden ritüel yapılır? Farklı versiyonları ve etkileri olan ritüellerin niyetleriniz doğrultusunda yaşamınıza dâhil etmeniz daha doğrudur. Hayatta yapmak istediğiniz niyetlerinizi bedeniniz veya ruhunuzun ihtiyaç duyduğu gibi tespit edebilirsiniz. Ritüeli gerçekleştirmenin yanlış veya doğru bir yolu olmamaktadır. Mesela huzurlu bir uyku uyumayı isteyen birisi her gece yatmadan dua ederek gün boyu yaşadıklarına şükredebilir. Ya da uyumadan 10 dakika önce meditasyon yaparak vücudunu uykuya hazırlayabilmektedir. Bunlar bir ritüelin zamanı ve amacı kişinin yaşamı ile ilişkili olmaktadır.
Ritüel nasıl yapılır? Yoğun ve hızlı akan zamana ayak uydurmak yerine bir an durup düşünmek ve varlığımızı anlamlandırmamıza yardımcı olmak ritüeldir. Ruhani ritüeller, niyet ritüelleri yapabilirsiniz. Her sabah yürüyüşe çıkmak gibi, bir bardak çay içmek gibi, her sabah kahvaltı etmek gibi, çalışmadan önce mutlaka odayı tütsülemek gibi, alışkanlıklarınız olabilir. Kendinize zaman ayırdığınız ruhunuzu değerli kıldığınız elbette bazı ritüeller vardır. Daha derin olan bazı ritüeller olabilir fakat şunu unutmayın ki hiçbir ritüel diğerinden daha öncelik taşımaz.
Ritüel İşe Yarar Mı?
İnanılarak yapılan basit ritüeller son derece etkili olabilmektedir. Kişinin kendine olan özgüvenin artması gibi endişe ve kaygı gibi durumların azaltılması ve geleceği umutla bakılması tarzında pek çok olumlu etkisi bulunur. Ritüellerin ayrıca fiziksel refahımıza ve bağışıklık sisteminize de faydası bulunmaktadır. Markus Institute Of İn Tek Rative Healt,İn araştırmasında Andrewberg’e göre ritüeli olan kişilerin kortizonu düşünmeleri ve kalp atış hızını kan basıncını düşürmesi gibi bağışıklık sistemi işlevini artırabilmektedir.
Ritüel Çeşitleri ve Örnekleri
Kabul ritüeli herhangi bir organizasyona bir gruba veya tarikata katılma öncesinde yapılan ritüeldir. Müslümanlıkta yer alan sünnet de birer kabul ritüeli sayılmaktadır. Kutlama ritüeli ibadetlerin ritüellinde çok benzer fakat genellikle cadılar Bayramı ya da yule gibi yılın belirli günlerine denk gelir. Arkadaşlarla ve aile ile yapılan uygulamalardan biridir.
Grup halinde yapılan dayanışma eylemlerini içerir mesela doğum günleri gibi ritüeller. Ateş ritüeli ateşe tapan ve ateşin kutsal olduğuna inanan dinlerde yapılan ritüellerden biridir. Şenlik ateşi üzerinden atlama, mum yapma gibi uygulamalar. Ateş ritüeli olarak bilinmektedir. Koruma ritüeli bazı inançlarda koruma ritüeli farklı uygulanır. Mesela dini ritüellerde korunma varken ilahi güç farklı inançlarda bedenin oluşturduğu enerjiyi kalkanlarla nazar gibi kötü enerjileri korunurluğuna inanmaktadırlar.
Anadolu Bölgesi’nde bilinen en büyük ritüellerden biri yanan üzerlik otu tütsüsü bu tütsün üzerinden atlamak yani bedeni tütsülemek bir ritüeldir. Şifa ritüeli ile fiziksel ve zihinsel ruhsal şifalanma için kişilere özel olarak yapılan ritüellerden biridir. Aşk ritüeli mevcut olan aşkı güçlendirmesi ve kişinin kendine olan sevgisini belirli bir partneri kendine çekmesi ya da yapılan çeşitli ritüellerin tamamına aşk ritüeli denmektedir.
En çok aşk ritüeli sırasında dikkat edilmesi gereken şeylerden biri ne istediğini ve gerçekleştiğine inandığın sonuçları kabullenmendir. Para ritüeli mavi bir cam kullanarak içine konan su ile bir etiket yapıştırılır ve sonra yapılan etiketin üzerine doğum tarihi arasında boşluk olmadan sıfırları yazmadan altını ise 520 kodu konur.