Metabolizma hızı, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Fakat bu hızı bazı yöntemler uygulayarak arttırabilmeniz mümkündür. Daha fazla hareket etmek, dengeli ve sağlıklı beslenmek, uykunuzu düzenlemek gibi hayatınızda yapacağınız değişiklikler metabolizma hızlandıran bazı etmenlerdir. Peki metabolizma nedir? Metabolizma hızını arttırabilmek için ne yapmak gerekir?
Metabolizma Nedir?
Metabolizma, vücudumuzun enerji elde edebilmesi için kalori harcaması durumudur. Metabolizma ne demek sorusundan sonra merak edilen bir diğer konu da metabolizma hızıdır. Metabolizma hızı, yaşa, cinsiyete, vücuttaki yağ ve kas miktarına, hareket durumunuza ve genetik etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu etkenleri değiştirmek kişinin elindedir. Metabolizma hızınızı kolay ve ufak bazı değişikliklerle arttırmanız mümkündür. Metabolizma hızlandırma için neler yapabiliriz?
Metabolizma Hızlandırma İçin Neler Yapabiliriz?
- Dengeli Beslenmeye Dikkat Edin
Yemeğinizi belli zamanlarda ve düzenli olarak yemeniz metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacaktır. Sık sık yediğiniz zaman veya uzun süreler aç kaldığınız zaman vücudunuz yağ depolamaya başlar. Bu durumda da kalori yakma hızınız düşer. Ancak dengeli ve düzenli beslenme, metabolizma hızını arttırma hedefinize sizi kolaylıkla yaklaştırır. Bunun için 2-3 saat aralıklarla ana öğünlerinizi ve ara öğünlerinizi düzenlemeniz gerekmektedir.
- Yeteri Kadar Kalori Alın
Birçok insan öğün atlayarak kilo verebileceğini zanneder. Fakat öğün atlamak, metabolizmayı kötü etkilemektedir. Öğünlerde doymamak, yemeği fazla kaçırmakla aynı etkiye sebep olabilir. İhtiyacınız olandan daha az kalori almak, metabolizmanızın yavaşlamasına neden olacaktır. İdeal kalori alımı, yetişkin kadınlarda 1600- 2400 kalori iken, erkeklerde 2000- 3000 kalori arasındadır.
- Yeşil Çay Tüketin
Yapılan araştırmalar, yeşil çayın metabolizmayı destekleyici özelliğinin olduğunu göstermektedir. Asitli ve şekerli içeceklerin yerine metabolizma hızlandırıcı olarak yeşil çayı tercih edebilirsiniz. Yeşil çayın tadını sevmeyen kişiler çayı soğuk bir şekilde tüketebilir veya içerisine limon ya da karanfil ekleyerek günde 1-2 kupa tüketebilir.
- Vücut Geliştirici Antrenmanlar Yapın
Bu tarz antrenmanlar kas gelişimi için çok önemlidir. Vücuttaki kas kütlesi, yağ kütlesinden ne kadar fazlaysa metabolizma hızınız o kadar yüksektir. Düzenli olarak yapacağınız antrenmanlar, kas kütlenizi arttıracaktır. Böylece metabolizma hızınızda artacaktır.
- Su İçmeyi İhmal Etmeyin
Vücudunuzun ihtiyacı kadar su içmek hem kilo vermenize hem de metabolizma hızınızı arttırmanıza yardımcı olacaktır. Günde 2- 2,5 litre su içmek sıvı dengenizi koruyarak metabolizma hızınızı artıracaktır.
- Stresten Uzak Durmaya Çalışın
Stres vücudumuzun aşırı kortizol üretmesine sebep olmaktadır. Kortizol hormonu da iştah artıran bir hormondur. Bu durumda kilo almaya başlanır ve metabolizma hızı düşer.
- Yeteri Kadar Uyuyun
Yeteri kadar uyumadığınız zaman vücut ghrelin hormonu salgılar. Ghrelin hormonu, vücutta açlık hissi oluşturan bir hormondur. Yeteri kadar uyuduğunuz zaman bu hormonlar dengede kalır ve böylece aşırı yemek yemenin önüne geçebilirsiniz. Uzmanlar, yetişkin bireylerin en az 7- 8 saat uyumaları gerektiğini söylemektedir.
- B Vitamini Almaya Özen Gösterin
Metabolizma hızında önemli bir yeri olan B vitaminlerini bazı gıdaları tüketerek alabilmeniz mümkündür. İçerisinde B vitamini bulunan gıdalar şunlardır;
- Fıstık ezmesi
- Yumurta
- Portakal suyu
- Patates
- Bezelye
- Ispanak
- Muz
Bu gıdaların hepsinin metabolizma hızlandırıcı özellikleri vardır. Düzenli olarak tükettiğiniz takdirde olumlu etkilerini mutlaka göreceksiniz.