Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Nedenleri ve Nasıl Önlenir?
Gün içerisinde defalarca kez tuvalete mi gidiyorsunuz? Evet, bu oldukça yorucu ve can sıkıcı bir durumdur. Peki kadınlarda sık idrara çıkma nedenleri nelerdir? Sık idrara çıkma bir sorun teşkil eder mi? Evet, devamlı olarak idrara çıkmanız size bir şeyleri işaret ediyor olabilir. Sık idrara çıkma durumu, birçok nedenden olabilir ve bir problem olduğunun mesajını da veriyor olabilir. Yani kadınlarda sık idrara çıkmak pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenler içinden sizin yaşadığınız duruma en uygun olanı bulabilirsiniz.
Normal bir mesane kapasitesi 400 ml ile 600 ml arasındadır. Sağlıklı bir insan günde 6-8 kez idrara çıkar. Devamlı olarak tuvalete çıkma sorununuz varsa, sebebini merak edebilirsiniz. Kadınlarda sık sık idrara çıkma pek çok nedenden dolayı olabilir. Sık idrara çıkma sebepleri kişiye göre değişebilir. Kadınlarda sık idrara çıkma ile ilgili bazı nedenler şu şekildedir;
- Çok fazla sıvı tüketiyor olabilirsiniz
- Kafein, etkili idrar söktürücüdür. Bu nedenle, eğer çok fazla kafein içeren sıvılar tüketiyorsanız, bu sık idrara çıkmanıza neden olabilir.
Çok sık idrara çıkma nedenleri arasında bazıları ciddiye alınması gereken sorunlardır. Bu sorunlar;
- Mesane enfeksiyonu: Sistit olarak bilinen bu sorun mesanede ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür.
- Mesane inflamasyonu: Bu sorun, mesane duvarının tahriş olması sorunudur.
- Aşırı aktif mesane: Mesane kasının istemsiz ve sürekli kasılması demektir.
Aşırı aktif mesaneye sahip olan kişilerde, mesane kasılmaları sırasında sinirler ve kaslar çok sık hareket eder. Bu durumda sürekli idrara çıkma yaşanır. Böyle bir sorununuz olduğunda, mesane tam dolu olmasa bile tuvalete gitme isteği doğar. Sık idrara çıkma nedenleri arasında bulunan bu mesane sıkıntısı pelvik tabandaki sinir ya da kasa zarar gelmesinin bir sonucudur.
Kadınlarda sık idrara çıkma durumu oldukça yaygın bir durumdur. Sık idrara çıkma neden olur, konusunda herhangi bir bilgiye sahip değilseniz çok idrara çıkmanızın nedeninin ne olup olmadığını merak edebilirsiniz. İşte sizlere bu durumu açıklayan bazı olaylar;
- Normal bir bireyden daha çok idrara çıkıyorsunuz
Günde ne kadar idrara çıktığınızı sayın. Eğer 6 – 8 defadan daha fazla idrara çıkıyorsanız normal bir insandan daha fazla idrar yapıyorsunuz demektir.
- Uykunuz bölünüyor
Sürekli idrara çıkma, sizi gece uykusundan edebilir. Eğer gece 2 ve daha fazla kez tuvalete çıkıyorsanız muhtemelen aşırı aktif mesaneniz vardır. Bunun için bir uzmana danışmalısınız.
- İdrar baskı yapıyor olabilir
Çok sık idrara çıkma probleminiz dışında, bir de aktif bir mesaneye sahipseniz idrarınızı kontrol altına almak zorlaşabilir.
Kadınlarda Sık İdrara Çıkma Nasıl Önlenir?
Böyle bir sorunla karşı karşıyaysanız, bunu çevrenizle paylaşmanız daha iyi olacaktır. Belki onlarda benzer bir sorun yaşıyordur. Çünkü kadınlarda sık idrara çıkma sorunu oldukça yaygın bir sorundur. Arkadaş yardımının yanında sık idrara çıkma sorununuz için bir uzmandan alabileceğiniz ilaç ve tedavilerde mevcuttur.
“Sık idrara çıkma nasıl önlenir” çok sık aranılan ve merak edilen bir sorudur. Bu soruya cevap bulmak için öncelikle bir uzmandan yardım isteyin. Sık idrara çıkma belki kesin çözümler ile halledilemeyebilir ama düzene sokulabilir. Eğer sık idrara çıkma probleminizin yanında yanma ve akıntı gibi şikayetleriniz de varsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Bu belirtiler doğrultusunda kadınlarda sık idrara çıkma tedavisi için doktorun tavsiye ettiği tedavi daha doğru olacaktır.
Sık sık idrara çıkma evde tedavisi için yapılabilecek bazı şeyler şunlardır;
- Mesane uyarıcı ürünlerden uzak durun
Kafein içeren içecekler, baharatlı ve yağlı yiyecekler, meyve sularını tüketmemeye özen gösterin. Bu tür ürünler, mesane uyarıcı maddelerdir ve sorun yaşamanıza sebep olabilir.
- Tuvalet düzeni oluşturun
Tuvaletinizi düzenli aralıklarla yapmaya dikkat edin. Gün geçtikçe bu süreyi artırarak mesanenizin idrarı uzun süre tutmasını sağlayın. Böylece mesaneniz bu düzene alışacak ve sürekli idrara çıkma durumunuz engellenecektir.
- Su için
Ne kadar zor bir durum gibi gözükse de yeterli miktarda su içmek, çok aktif olan mesaneniz için yararlıdır.
- Mesane egzersizleri yapın
Bu egzersizler, kegel egzersizleri olarak bilinir. Mesane çevresindeki kasları kuvvetlendirmek adına çok yararlıdır ve böylelikle idrarınız baskı yaptığında pelvik taban kaslarınız kuvvetliyse idrarınızı tutabilirsiniz. Bu egzersizler sık sık idrara çıkma evde tedavisi için uygulanabilir.
- Doktorun önerdiği ilaçlar
Bir uzmana görünerek sizin için ilaçların uygunluğu hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Mesane pedi kullanın
Mesane pedleri, tuvaletinizi tutamadığınız zamanlar size büyük rahatlık sağlar.