Kısırlık çiftlerin düzenli ve korunmasız ilişki yaşamalarına rağmen, genellikle gebeliğin gerçekleşmemesi olarak adlandırılır. Eğer 35 yaşını geçmiş kadınlarda düzenli ve korunmasız olarak ilişkiye girilmesine rağmen hamilelik durumu söz konusu değilse, gerekli tetkik ve tedavilere daha erken başlanarak daha kolay bir şekilde çocuk sahibi olma sağlanabilir. Kadınlarda kısırlık belirtileri net olarak görülür.
Üreme çağında olan her 100 çiftten 10 ile 15’inde kısırlık görülmesi olası bir durumdur. Yaşın ilerlemesi ile birlikte görülme sıklığı daha fazla olabilir. Kısırlık üreme sistemi ile ilgili bir hastalıktır. Kadınlarda kısırlık neden olur diye çoğu zaman sorulur. Bazen bir sebepten kaynaklandığı gibi bazen de birkaç faktörün birleşimi ile görülebilir. Kısırlık, üreme sisteminin vücudun üreme fonksiyonunu yerine getirme sistemini bozar. Kısırlığın tedavisi mevcuttur ve bunun için güvenli ve etkili birçok tedavi yöntemi uygulanır.
Yapılan tedaviler ile çiftlerin bebek sahibi olma şansı da artar. Kısırlığın sebebi, kadına ya da erkeğe bağlı olabilir ama yüzde 10-15’lik hastalarda bir neden bulunmayabilir. Birçok kişi kadınlarda mast kısırlık yapar mı araştırır. Tek bu sebebe bağlı bir durum değildir. Artık çocuk sahibi olmak kolay ve doğal bir durum olarak kabul edilse de aslında bu süreç bazen biraz karışık olabilir Gebeliğin olması için aşağıdaki özelliklerin bulunması gerekir;
- Kadının sağlıklı yumurta üretmesi
- Erkeğin kaliteli sperm üretmesi
- Spermin yumurtaya ulaşmasını için follop tüplerinin sağlıklı olması
- Sperm tarafından döllenme gerçekleşmesi
- Döllenmiş yumurtanın rahimde tutunmuş olması
- Embriyo kalitesinin iyi olması
Kısırlık Nasıl Oluşur?
Kadınlarda kısırlık yapan şeyler arasında tüplerin tıkanıklığı söz konusudur. Ayrıca düzensiz adet gören kişilerde bu durum söz konusu olabilir. Yumurtalık rezervi azalmış ise gebe kalmama ihtimali yüksektir. Follop tüpleri sağlıklı bir dölleme için çok önemlidir. Bu yüzden tıkanıklık varsa gebelik gerçekleşmez. Bazı operasyonlar veya enfeksiyon geçirmekte bazı sebepler arasında yer alır. Rahim içinde bir iç tabaka bulunur ve her ay âdet kanaması şeklinde dışarı atılır. Yumurtlama bozukluğu olan kişilerde düzenli adet söz konusu değildir. Kadınlarda kısırlık testi yapılarak sorunun kaynağı bulunabilir.
Ayrıca proktalin seviyesi ölçüldüğü zaman, yüksek çıkar. Polikistik over hastalığı olan kişilerde kısırlık olabilSağlık,ir. Kadınlarda kısırlık sonradan görülür mü diye merak ediyorsanız, görülebilir. Erken menopoza girmek kadınlarda kısırlık oluşur sorusuna bir cevap olarak verilebilir. Milyonlar da üreme işlevini bozar. Bunların dışında çok fazla kafein tüketimi ve tiroid hastalığı kısırlık ortaya çıkması konusunda etkilidir. Gebelik düşünen kişilerin alkol ve sigara kullanımından uzak durması ayrıca çok kilo almaması gerekir.
Kadınlarda Kısırlık Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir
Kadınlarda kısırlık nasıl anlaşılır diye soruların cevabı merak edilir. Özellikle çok fazla kilo alımı, düzensiz adet görme ve kist gibi problemler çocuk olması konusunda risk oluşturur. Polikistik over bu konuda çok önemlidir. Genellikle ergenlik çağında görülen bu sendrom kısırlığın en önemli sebepleri arasında yer alır. Yine de günümüzde teknolojinin ve tıbbın gelişmesi ile birlikte kısırlığın tedavisi vardır ve birçok kişi çok sahibi olabilir.
Bu yüzden kısırlık teşhisi konulan kişilerin bu konuda endişe etmesine gerek kalmaz. Kadınlarda kısırlık belirtileri nelerdir tespit ettikten sonra, tektikler yapılır ve daha sonra uygun tedavi şekli uygulanacaktır. Bunların başında aşılama ve tüp bebek tedavisi gelir. İkisi de kısa süren ve etkili yöntemlerdir. 40 yaş altındaki kişilerde çok daha başarılı sonuç verir.
Kısırlık Tedavisi Varmı?
Hem kadın hem de erkeklerden kaynaklanan kısırlık sorununda her türlü tedavi yöntemi, günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin tercih edileceğine, kısırlığa sebep olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda hekim tarafından karar verilir. Tedavisi kısa sürede olumlu sonuç verir. Kadınlarda kısırlık genetik mi diye merak edilir. Bazen genetiğe bağlı olarak da görülebilir.