Isırgan Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Isırgan otu genellikle her türlü yerde, yol kenarında, toprakta, tarlada ve bahçede kendi kendine yetişen bir bitki türüdür. Isırgan otu bahar sonu ve yaz başı gibi dönemlerde çiçek açar. Yaz sonunda toplanır. Yabani bir ot olarak karşımıza çıkan ısırgan otunun üst kısmında yer alan tüyler ten ile temas ettiği zaman hem kaşıntıya hem de kızarıklığa neden olur. Ancak bu durum belirli bir süre sonra kendiliğinden yok olur. Isırgan otu saça faydaları da oldukça fazladır.

Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?

Isırgan otunun insan vücudu için saymakla bitmeyen birçok yararı vardır. Isırgan otu tohumu faydası böbrek, solunum yolları ve kemik sağlığı için önemi oldukça büyüktür. İster çorbasını yaparak isterseniz de çayını yaparak ısırgan otunun faydasından yararlanmanız mümkündür. Isırgan otunun faydaları şu şekildedir;
ısırgan

Vücuttaki toksinleri temizlemeye yardımcıdır

İdrar söktürücü özelliği sayesinde, vücutta etkisizliğe yol açan toksinlerin daha çabuk bir şekilde vücuttan atılmasına yardım eder. Bu durum sonucunda, bağırsaklar besin alımını artırır ve sindirim sürecinin sorunsuz halde çalışmasını sağlar. Böylelikle tehlikeli toksinlerin birikmesine engel olunur. Aynı zamanda lenf sistemini uyararak böbreklerdeki fazla toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.

Böbrek taşı oluşumuna engel olur

Bu bitkinin içeriğinde yer alan etkin maddeler böbrek, mesane ve safrakesesinde oluşan kum ile taşın kolay bir şekilde atılmasını sağlamaktır. Aynı zamanda bu karın oluşumunu da önler. Aynı zamanda idrar söktürücü özelliği vardır ve mesaneyi hem enfeksiyondan hem de ödemden korur.
ısırgan çayı

Dolaşımı artırır ve kanın temizlenmesine yardım eder

Isırgan otu çorbası içeriğinde yer alan C vitamini ve demir birleşimi kırmızı kan hücresi üretimini uyarmakta etkilidir. Bu durum sonucunda kan dolaşımında artış görülür, yararlar daha hızlı iyileşir ve enerji seviyesinde yükseliş meydana gelir. Bu özelliği sayesinde kronik yorgunluğu ve anemiyi hafifletmek açısından önerilir.

Kalp Sağlığını Korumaya yardımcıdır

Isırgan otu çayı düzenli bir şekilde tüketildiği taktirde tansiyonun düşmesine yardım eder. Aynı zamanda dolaşım sistemindeki stresi ve gerginliği hafifletme konusunda etkilidir.
ısırgan otu

Solunum Sorunlarına İyi Gelir

Isırgan otu çayı faydaları arasında astım, mevsimsel alerjiler ve saman nezlesi gibi çeşitli solunum hastalıkları yer alır.

Alerjik hastalıklar için etkilidir

Araştırmalar sonucunda bu bitkiden alınan bazı ekstrakt birleşimin, alerjik hastalıkları ciddi derecede azalttığını kanıtlamıştır. Astımı olan kişilerin bu çayı düzenli bir şekilde tükettiğinde rahatsızlığın etkisinden kolayca kurtulabildikleri gözlenmiştir.

Isırgan Otu Nasıl Tüketilmelidir?

Isırgan otunun saça faydaları kaynatıldığı zaman ya da pişirildiği zaman diğer pek çok bitkinin aksine bulundurduğu vitamin değerini asla kaybetmez. Bu yüzden taze ısırgan otundan yapılan börekler, çorbalar ve ısırgan yemeği çok faydalıdır. Aynı zamanda taze ya da kuru ısırganı çay olarak da tüketmek mümkündür.
ısırgan faydaları

Isırgan Otu Çayı Zayıflatır mı?

Isırgan otu faydaları arasında idrar söktürücü özelliği bulunduğu için bağırsakları da düzene sokar. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olduğu için de kilo verme konusunda oldukça etkilidir. Tek başına kullanıldığı zaman asla kilo vermeye yardımcıdır demek pek doğru olmaz. Yalnızca sizin de çabanızla, sağlıklı beslenme alışkanlığınıza yardımcıdır. Kilo verme sürecini bir hayli kolaylaştırır. Spor yapılarak sağlıklı beslenen kişilerin ısırgan otu çayı ile zayıflayanlar listesinde yer almasının birtakım nedenleri vardır. Bunun en başlıca nedeni ise çaba göstererek bitkisel çaylar ile metabolizmayı hızlandırmasıdır.

Isırgan Otu Çayı Süt Artırır mı?

Nasıl ki beslenmeniz sizin için çok önemliyse bebeğiniz için gerek duyulan süt miktarı da o kadar önemlidir. Isırgan otunun içeriğinde yer alan C vitaminin faydalarından yararlanmak mümkündür. Genel olarak ısırgan otu tohumu faydaları ve  ısırgan otu çayı anne sütü miktarını artırmakta bilinir.