Kıskançlık her insanda olan fakat doğuştan gelmeyen sonradan kazanılan bir duygudur. Kıskançlık genellikle çocukluk yaşlarda başlar. Bilimsel araştırmalar kıskançlığın 2 ile 5 yaş arasında başladığını ortaya çıkarmıştır. Zamanla kendiliğinden oluşan bir duygudur. Kıskançlık hayatın gidişatını etkilemediği sürece de normal bir duyu olarak sayılır.
Aslında aşırıya kaçmayan kıskançlık kişinin motive olması, azimle çalışması gibi durumlar için olması gereken bir duygudur. Her insanın sevdiği kişileri yada eşyaları kıskanması paylaşmak istememesi hoş görülebilir. Fakat bu kıskançlık seviyesi kişinin ve çevresindekilerin hayat standartlarını düşürmeye başladığı seviyeye geldiğinde sorun teşkil etmeye başlar.
Kişinin gerçekten aşırıya kaçan bir kıskançlığı olduğunu anlamak için bazı kilit kıskançlık sözleri vardır. Bunlar sürekli hesap sorar şekilde davranmak, karşı tarafın telefonlarını karıştırmak, görüştüğü her kişiye karışmak gibi durumlar aşıya kaçan kıskançlık davranışlardır.
Farklı şekillerde ortaya çıkan kıskançlık bazen bir eşyayı paylaşmak istememe bazen de sevdiği kişinin paylaşılmasına katlanamamakla ortaya çıkar. İlişkilerde kıskançlık daha çok çiftler arasında karşı cinsi kıskanmakla ortaya çıkar. İlişkide kıskançlık dozunda olduğu sürece normal karşılanır. Fakat aşırı kıskançlık ilişkiyi bir çıkmaza sokabilir. Maalesef ülkemizde kıskançlık yüzünden boşanmalar, şiddet hatta cinayet vakaları dahil görülebiliyor.
Aşırı Kıskançlık Sebepleri Nelerdir?
İlişkide aşırı kıskançlık bir davranış bozukluğudur ve hayatı yaşanılmaz hale getirir. Kıskançlık belirtileri öncelikle partnerinizin sizi kontrol altında tutmaya çalışmasıyla başlar. Sosyal medya hesaplarınızı kapattırabilir, sosyal hayatınızı bitirir, giyim, makyaja müdahale edip bu isteklere tepki verirseniz saldırganlaşabilir. Tüm hayatınız onunla geçsin onunla olsun ister. Hatta ailenizle bile görüşmenizi sorun haline getirebilir.
Bu gibi durumlarda karşı taraf kıskançlık yapan tarafa daha ılımlı yaklaşmalıdır. Güven verecek şekilde karşılıklı konuşarak çözüm bulunmaya çalışılabilir. Sadece belli bir süre ilgisiz kaldığı için bu şekilde davranış sergilenmiş olabilir. Bu şekilde bu dönem sorunsuz atlatılabilir.
Kıskançlık neden olur sorusunun tek bir cevabı yoktur. Bu kişiden kişiye ve duruma göre değişebilir. Aşırı kıskançlık yaşayan birinin geçmişinde travmatik bir olay yaşaması da muhtemeldir. Aileden birinin ani kaybı, boşanma gibi durumlar kişinin partnerini kaybetme korkusundan dolayı baskılamasına sebep olabilir.
Aşırı kıskançlığın nedenleri kişinin özgüven sorunu yaşaması yada aşağılık kompleksi olabilir. Bazı kişilik özellikleri ve terkedilme korkusu, başkaları ile kıyaslanma gibi durumlar kişinin kıskançlık seviyesini arttırabilir.
Kıskançlık Nasıl Önlenir?
Kıskançlık sorunu yaşayan çiftlerin en çok araştırdıkları soru aşırı kıskançlık ilişkiyi bitirir mi konusudur. Bu sorunun cevabı maalesef evettir. Devamlı ve aşırı kıskançlık fazla sahiplenmek ilişkiyi yıpratır ve zamanla da ilişkinin sonunu getirir. Çünkü artık kıskançlık yüzünden yapılan kavgalardan başka çift arasında paylaşılan bir şey kalmaz.
Kıskançlık yüzünden birçok ilişkinin bittiği tartışılmaz bir gerçek. Bu yüzden çiftler bu sorunu aşmak için Kıskançlık nasıl yenilir sorusu üzerinde duruyorlar. Kıskançlığı yenmek için öncelikle kıskançlığın sebebi kökenine inmek gerekir. Ayrıca bu durumun gerçekten kıskançlık olup olmadığını anlamak için uzman hekimler tarafından yapılan kıskançlık testi sorularını cevaplayıp sorunlarına yanıt alabilirler.
Kıskançlığının önüne geçmek için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Öncelikle kıskandığını kabul ederek kişi kendini sevmeli ve başkalarının hayatına yönlendirme yapmamalıdır. Partnerine karşı güvensizlik sorunu yaşıyorsa bunu karşılıklı konuşarak çözümlemeye çalışmalıdır. Tüm bunlara rağmen aşırı kıskançlık devam ediyor olabilir. Evlilikte veya ilişkide kıskançlık yüzünden böyle bir çıkmaza girildiyse yapılması gereken en önemli adım bir uzmandan yardım almaktır. Bu terapilere çift olarak da katılım sağlayıp kıskançlığı yenme konusunda daha sağlam adımlar atabilirsiniz.