Hamilelikte Yenmemesi Gereken Gıdalar Nelerdir?

Hamilelikte Yenmemesi Gereken Gıdalar Nelerdir?

Anne adayı ve bebeğin doru ve sağlıklı bir süreç geçirebilmesi için hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Bunların başında da beslenme alışkanlıkları, yenmesi ve yenmemesi gerekenler bulunmaktadır. Hamilelik döneminde tüketilecek olan besinler anne ve bebeğin sağlığını ve bebeğin gelişimini olumlu veya olumsuz yönlerde etkilemektedir. Bu nedenle her konuda olduğu gibi hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken noktaların en başında beslenme şeklinin her anne adayı için değişkenlik gösterebileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğidir. Beslenme düzeni, alışkanlığı değişebilse de bir diğer nokta da anne adaylarının tüketmemesi gereken besinler bulunmaktadır. Bu noktada en temel amaç hamilelikte beslenme alışkanlığının en doğru şekilde benimsenmesidir. Hamilelik beslenme listesi oluşturularak tüketilmemesi gereken bütün gıdalardan uzak durulabilir. Yenmemesi bütün gıdalar üzerinden gebelik beslenme listesi oluşturulabilir.

Hamilelikte Yenmemesi Gereken Gıdaların Listesi

Hamilelikte beslenme listesi oluştururken yenmemesi gereken besinler göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmektedir. Peki nedir bu yenmemesi gereken gıdalar? Hamilelikte yenmemesi gereken gıdaların başında;

  • İşlenmiş et ürünleri,
  • Civa oranı yüksek deniz ürünleri,
  • Pastörize edilmemiş süt ürünleri,
  • Çiğ veya az pişmiş yumurta,
  • Bitki çayı,
  • Yüksek şeker ve basit karbonhidrat içeren besinler,
  • Aşırı tuzlu gıdalar,
  • Yeterli pişmemiş besinler,
  • Yıkanmamış ürünler,
  • Yapay tatlandırıcılar,
  • Abur cubur, hazır yemek ve GDO’lu besinler,
  • Kafein,
  • Alkol, yer almaktadır.

Listeden de anlaşılacağı üzere hamilelikte yenmemesi gerekenler işlenmiş ya da yapay gıdalar olmak üzere çeşitli enfeksiyon ve bakteri içerebilen gıdalardır.
gıda seçimi

Bu Gıdalar Neden Tüketilmemeli

Şarküteri ürünleri; sosis, salam ve sucuk gibi ürünler başta olmak üzere işlenmiş et ürünleri mikrop içerebilmektedir. Aynı zamanda işlenmiş et ürünleri yüksek oranda sodyum içerir. Sodyum ise hamilelikte aşırı şişkinliğe yol açmaktadır.

Yüksek oranda civa içeren deniz ürünleri; bazı balık türleri ve kabuklu deniz ürünleri hamilelikte bebek gelişimini olumsuz etkiler. Gelişmekte olan bebeğin sinir sistemine zarar verebilir.

Pastörize edilmemiş süt ürünleri; çiğ olarak tüketilmeleri halinde anne adayı ve bebekte listeria benzeri zararlı bakteri enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Hamilelikte enfeksiyon oluşmasının önüne geçilebilmesi için çiğ tüketilmesi hamilelikte zararlı yiyecekler arasında yer almaktadır.

Çiğ veya az pişmiş yumurta; çiğ tüketilen yumurta salmonella bakterisi bulundurabilmektedir. Bu bakteri de anne adayı ve bebeği olumsuz etkileyebilmektedir.

Doktorların onay vermediği bitki çayları; bazı bitkilerin çayları fazla tüketilmeleri halinde doğum sancılarını başlatılabildiği gibi yeşil çay folik asidin etkisini azaltmaktadır.

Yüksek şeker ve basit karbonhidrat içeren besinler; pasta, börek, poğaça ve kek benzeri ürünler içerdiği beyaz un ve şeker nedeniyle hamilelerin tüketmemesi gereken besinlerdir.

Fazla tuzlu gıdalar; turşu, cips, soya sosu ve benzeri yüksek sodyum içeren gıdaların tüketimi zararlıdır. Başta yüksek tansiyon olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir.
hamilelikte gıda

Yıkanmamış ürünler; tam anlamıyla yıkanmayan ürünler birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Tüketilecek olan ürünler beslenme listesinde yer alan veya sağlıklı besinler olsalar da yıkanmamaları halinde hamilelerin yememesi gerekenler arasında kendisine yer bulmaktadır.

Yüksek oranda ciğer tüketimi; fazlaca A vitamini içeren ciğer fazla tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesine ve doğum sorunlarına yol açabilmektedir.

Kızartmalar; genellikle trans yağı bulunan yağlardan yapılmaktadır. Bu tip yağlarla hazırlanan besinler kolesterol seviyesini olumsuz etkiler. Aynı zamanda tip 2 diyabet riskini artırır.

Abur cubur, hazır yemek, GDO’lu besinler; ileri vadede bağışıklık sistemini zayıflatırken obeziteyle mücadeleyi daha zayıf hale getirmektedir.

Kafein; tüketiminin sınırlandırılmasının en önemli nedeni fetüs gelişimini olumsuz etkileyen kimyasallardan oluştuğu düşünülmektedir.

Alkol; tüketimi bebeklerde bedensel veya zihinsel rahatsızlığın oluşma riskini artırmaktadır.