Hamilelikte Ayak Yanması

Hamilelikte Ayak Yanması

Ayak yanması ayağın tabanında ısının artması, huzursuzluk ve bunalma hissi gibi belirtilerle kendisini gösteren bir rahatsızlıktır. Hamilelikte ayak yanması hamilelerin en sık karşılaşılan sorunlardandır. Bu durum hamilelerin üçte ikisinin karşılaştığı bir durumdur. Ayak yanması kimi zaman hafif ölçekli seyretmesine karşın kimi zamanda çok şiddetli boyutlara ulaşabilmektedir. Kronik hale gelmemiş ayak yanması genellikle doğum sonrasında hormonların hamilelik öncesi döneme gerilemesiyle geçer. Peki ya ayak yanması neden olur?

Hamilelikte en çok şikayet edilen yanma şikayetlerinden birisi de ayak tabanında yanma hissidir. Peki ayak tabanında yanma neden olur. Yaşanan bu his genellikle hamileliğin ilk 3 ayında yaşanır ve en temel nedeni ayak ve ellerdeki kan akışının hızlanmasıdır.

Hamilelikte yaşanan en yaygın şikayetlerden birisi de hamilelikte ayak ağrısıdır. Bu his hamileliğin yaklaşık 24. Haftasıyla birlikte kendisini gösterir. Yaşanan ağrılar anne ve bebeğin ağırlığının artmasıyla beraber bacak ve ayaklara uygulanan basıncın artmasından kaynaklanır.

ayak yanması

Hamilelikte Ayak Yanması Neden Olur?

Hamilelikte ayak altı yanması birçok anne adayının hamileliğinde en az belirli bir süre olmak üzere yaşadığı bir sorundur. Peki hamilelikte ayak altı yanması neden olur? Bu sorunun cevabı çok geniş bir skalaya dağılabilse de bazı başlıklarda toplanabilir. Başlıca ayak yanması nedenleri;

–           Hormonal değişim,

–           Hamilelik şekeri,

–           Uzun süre ayakta durma,

–           B12, B16 ve D vitaminleri başta olmak üzere vitamin eksikliği,

–           Hipotiroidi,

–           Böbrek sorunları,

–           Ayak mantarı,

–           Fazla kilo artışı,

–           Fazla kilo sahibi olmak,

–           Depresyon ve stres,

–           Hipertansiyon,

–           Karpal tünel sendromu,

–           Elektrolit dengesizliği şeklinde listelenebilir.

Hamilelikte Ayak Yanması Ne Zaman Başlar?

Ayak yanması genellikle hamileliğin ilk üç ayında kendisini gösterirken hamileliğin sonuna dek sürebilmektedir. Yaşanan yanmalar hamileliği ilerleyen sürecinde artış gösterebilmektedir.
hamilelikte ayak yanması

Hamilelikte Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte yaşanan ayak yanması bazı doğal yöntemlerle rahatlatılabilmektedir. Bu yöntemler genellikle;

–           Okaliptüs ve mentol içeren benzeri rahatlatıcı jel kullanımı,

–           Buzdolabında soğutulmuş kolonya sürmek,

–           Egzersiz yaparak kan dolaşımını rahatlatmak,

–           2 yemek kaşığı sirkenin konulacağı ılık suda ayakları bekletmek,

–           Pamuklu çorap kullanımı,

–           Taban kısmı delikli olan ya da ayağın hava almasını rahatlatan ayakkabı kullanmak,

–           Soğuk su içerisine ayakları sokma,

–           Rahat kıyafetlerin tercih edilmesi, şeklindeki uygulamalarla gerçekleştirilebilmektedir.

Hamilelikte Ayak Yanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte ayak yanması doğal yollarla rahatlatılabilseler de hastalık kaynaklı ayak yanmalarında doğal yöntemle tedavi edilememektedir. Hamilelikte hissedilen ayak yanması zaman zaman rahatsız edici boyutlara ulaşabilmektedir. Bu durumda doktorlara danışmak gerekmektedir.

Hamilelikte ayak yanması teşhisi hastanın öyküsünün dinlenmesi, kan ve idrar testi gerçekleştirilmesiyle gerçekleştirilirken hastalar genellikle kadın doğum, dahiliye ve ortopedi uzmanlarına danışmaktadır. Genellikle vitamin ve mineral desteğinin sağlanması, ayak yanmasına neden olan hastalıkların tedavi edilmesi ve ilaç kullanımı şeklinde tedavi edilebilmektedir. Hamilelikte ayak yanması temelinde hastalık bulunması halinde hastalığın tedavisi ve beslenme tarzının değiştirilmesi gerekmektedir.
ayak yanması hakkında

Ayak Yanması Cinsiyet Belirtisi Mi?

Hamilelik döneminde beslenme tercihlerinde olduğu gibi ayaklarda hissedilen ısıya göre bebeğin cinsiyetinin belli olacağı da yaygın inanışlar arasındadır. Ayakların soğuk olması erkek bebek olarak değerlendirilirken sıcak olması kız bebek olarak değerlendirilmektedir. Ancak bu duruma ilişkin herhangi bir tıbbi ve bilimsel araştırma bulunmamaktadır.