Egzama nedir? Deri hastalıkları, gözle görülür olması ve dış ortamla devamlı temas halinde olması durumunda kişilerin yaşamını bir hayli olumsuz yönden etkileyen hastalıklar içerisinde yer alır. Bu hastalıklardan olan egzama, pek çok etkiye bağlı kalarak oluşan kronik bir cilt rahatsızlığındandır. Vücudun birçok yerinde oluşan egzama rahatsızlığı, önemli bir sağlık problemi olmamasının yanı sıra cilt üzerinde neden olduğu kötü görünümden dolayı kişiler için oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Egzama neden olur? Sorusuna gelince bu hastalığın nedeni, hastalığın çeşidine bağlı olarak farklılık gösterir. Hastalık genel olarak bir uyarana karşı cildin gösterdiği bir cevap olarak kendini gösterir. Bu uyaran ise iç ya da dış kaynaklı olabilir. Egzama bulaşıcı mı? Sabun, parfüm ve deterjan gibi kimyasal içerikli maddeler, lastik ayakkabılar ve terlik gibi bazı metaller kişilerde egzama oluşturabilir. Bitki ve hayvanlar ile temas halinde olma, güneşe maruz kalma ve ağız yolu ile alınan bazı ilaç türleri de duyarlılığı bulunan kişilerde bu sorunu ortaya çıkarabilir.
Egzama Belirtileri Nelerdir?
Halk genelinde çok fazla görülen ve farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan egzama rahatsızlığı, genellikle tüm hasta kişilerde aynı belirtileri göstermektedir. Egzama Belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Cilt üzerinde kuruluk
- Ciltte kaşınma görülmeye başlar.
- Kabarcık oluşumu
- Deri üzerinde pullanma, döküntü ve kabuk tutma
- Vücutta Kızarıklık başlar
- İltihaplanma
- Saç derisi üzerinde kepeklenme görülür.
- Deride çatlak oluşumu başlar.
Egzama Tedavisi Nasıl Olur?
Egzama nasıl geçer? Sorusu için egzama hastalığı kronik bir rahatsızlık olarak bilinir. Ancak bu hastalığın kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Hasta kişilere uygulanan tedavi yöntemleri, genellikle egzamanın kişide yol açtığı semptomun önüne geçebilme anda bu şiddeti azaltmaya yöneliktir. Belirli başlı bir uyarana karşılık olarak meydana gelen egzama türlerinde tedavi yönteminin en temel ilkesi uyaranla teması engellemek ya da temas şıklığını aza indirmektir. Egzama tedavisi sürecinde doktorun önerisi doğrultusunda öncelikli olarak alerji önleyici ilaçlar, kortikosteroid içeriğine sahip ilaçlar ve nemlendiriciler kullanılır. Kaşıntıyı önlemek için krem ve jeller kullanılır. Ciltteki kuruluğun önüne geçmek için bol miktarda su tüketilmeli ve cilt devamlı nemli tutulmalıdır. Tedavi esnasında cildi kaşımamak ve oluşan kabarcıkları patlatmak çok önemlidir.
Egzama Tanısı Nasıl Konulur?
Egzama Tanısı, genel olarak klinik muayene esnasında konulur. Alerji uzmanı ve cildiye uzmanı tarafından muayene edilen hasta kişinin detaylı bir şekilde öyküsünün bilinmesi büyük önem arz eder. Hastalığın hafifleyip arttığı dönemler ve kişide yarattığı semptomlar detaylı olarak öğrenilir. Fiziki muayene sonrası ayakta egzama vücuttaki oluşan kızarık ve kaşıntılı bölgenin incelenmesi, genetiklikten gelmesi gibi faktörlerin göz önünde bulundurulmasından sonra teşhis konulabilir. Aynı zamanda hastalığın tanısının konulacağı zaman, alerji testlerinden de yararlanmak oldukça mümkündür.
Egzama Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?
Egzama hastalığı, oluşum nedenine bağlı olarak farklı çeşitlere ayrılır.
- Elde egzama: zayıf uyaran maddelerin el ile temasından sonra ortaya çıkan ve genellikle el bölgesinde görülen egzama çeşididir.
- Atopik egzama: alerjik reaksiyon ve çevresel faktörlerden dolayı görülür. Genellikle bebeklik döneminde ortaya çıkan bir egzama türüdür.
- Seboreik egzama: bu egzama türünün nedeni tam olarak bilinmez. Genelde yüzde egzama cildin yağlı bölgelerinde ortaya çıkar. Pullanma, kızarıklık ve kabuk oluşumuna neden olur.
- Strese bağlı egzama nasıl geçer? strese bağlı olarak oluşan ve psikolojik kaynaklı bir egzama türüdür.
- Numuler egzama: genel olarak el, kol, bacak bölgesinde yaygınlık gösterir.