Diş Buğdayı Nasıl Yapılır? Diş Hediği Nedir?

Diş Buğdayı Nasıl Yapılır? Diş Hediği Nedir?

Diş buğdayı veya son yıllardaki adıyla “ilk diş partisi” anne, bebek ve yakınlar için farklı bir eğlence ortamı sunarken, çok eski yıllara dayanan bir geleneği de yaşatır. Yoğun iş temposu, trafik ve sağlık sorunları gibi birçok problem, hayatı daha da zor bir hâle getirirken, eğlenmek ve güzel olayları kutlamak insanların moral depolaması için çok önemlidir. Kültürün bir parçası olan ve modern dünyaya uyarlanan diş buğdayı hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Diş buğdayı esasında, Anadolu’dan günümüze kadar uzanmış olan bir gelenektir. Bu geleneğe göre, bebeğin ilk dişinin görünmesi ile insanlar bu olayı kutlamak için bir araya gelir.  Modern dünyada bu kutlama genel olarak diş buğdayı partisi adı altında yapılır ve anneye bu zorlu döneminde sosyal bir aktivitede bulunma olanağı sağlanır. Bu tarz eğlenceli aktivitelerin daha çok yeni anneler için anlamı büyüktür. Bu kutlamanın diğer bir ismi de diş hediğidir. Burada adı geçen hedik, sert bir buğday türüdür ve ham bir üründür.  Bu sert buğday büyük tencerelerde haşlanır ve diş buğdayı masası kurularak misafirlere yemeleri için ikram edilir.
diş partisi

Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?

Anadolu gelenekleri genel olarak bir amaç doğrultusunda gelişmiştir. Diş buğdayı da bebeğin ilk dişlerine acı çekmeden kavuşmasına ve bundan sonraki yaşamı boyunca sağlıklı dişlere sahip olmasına inanılarak yapılan bir aktivitedir. Günümüz anne babaları ise diş buğdayını sevdikleriyle bir arada olmak ve bebeklerinin ilk dişinin çıkmasını kutlamak maksadıyla kutlamak isterler. Böylece bebeğin ateşli olduğu ve huysuzlandığı bu süreçte anneye moral sağlayan bir etkinlik olur.

Diş partisi, bir plan dahilinde yürütülür. Bu daveti planlarken, sevdiklerinizden mutlaka destek gelecektir. Diş buğdayının yapılması için ilk olarak bebeğin dişinin görülmesi gerekir. Bu dişi gören ilk kişi, diş buğdayınında ilk misafiridir ve bebeğe bir hediye alması gerekir. Bu kişi, bebeğin ilk dişini görmesi üzerine, bebeğe diş buğdayında giyeceği kıyafetleri alır ve onu giydirmiş olur. Diş partisi için artık hazırlık başında önce bir tarih belirlenir ve ikramlık ve hediyelikler belirlenir. Daha sonra misafirler davet edilir.
diş buğdayı

Diş Buğdayı Tarifi

Diş buğdayı tarifi son derece basittir. Malzemeler içinde nohut ve buğdayın olması bereketi temsil eder. Kullanılan meyve şekerlemeler ağız tatlılığı verir. Bilinen klasik tarif ve malzemeler şöyledir:

  • 1 kilogram buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • Şekerleme
  • Nar taneleri
  • Çerezler
  • Farklı baharatlar

Nohut ve buğday bir gece öncesinden ıslatılır. Ertesi gün yıkama ve tuzlamadan sonra haşlanır. Çok haşlanıp ezilmemeleri tavsiye edilir. Süre bu yüzden iyi takip etmek gerekir.  Daha sonra kaselere paylaştırılır ve zevkinize göre süsleme yapabilirsiniz.  Badem, ceviz, fındık ve diş buğdayı süsleri bu tarife daha çok lezzet verecektir. Bebeğinizin ilk dişlerinin çıkması son derece heyecan verici bir olaydır. Bu organizasyonu iyi geçirebilmek için bebeğin ilk diş çıkarma belirtilerini yakından takip etmek gerekir.
diş hediği

Diş Buğdayı Neden Yapılır?

Diş buğdayı konsepti çocuğun dişlerinin daha rahat çıkması için yapılır. Bu şekilde bir inanış olduğu için diş buğdayı partisi yapmak, bir gelenek hâline gelir. Buğday tercih edilmesinin sebebi, bereketin de artması içindir.

Diş Buğdayı Partisinde Ne İkram Edilir?

Diş buğdayı parti malzemeleri seçildikten sonra dış buğdayı haşlanır ve süslü kaplarda misafirlere ikram edilir. Bunun yanı sıra tatlı, pasta, börek ve yemek ikramında da bulunabilirsiniz. Limonata ve şerbet güzel seçenekler olacaktır.