Depresyon diğer adıyla çökkünlük ya da melankoli olarak bilinen ve ciddiye alınması gereken bir psikolojik durumdur. Gündelik hayatımızda yaşadığımız olumlu olumsuz durumlar ruh halimizi elbette etkiler. Fakat belli bir süre sonra mutsuzluk hali geçer ve normal yaşantımıza döneriz. Fakat bu üzüntülü neşesiz ruh halinin günlerce hatta haftalarca sürmesi normal bir durum değildir. Bu şekilde uzun süreler boyunca bu ruh hali tedavi edilmezse intihar etmeye kadar gidebilir.
Depresyon belirtileri aslında kendini kolayca gösterir. Fakat kişinin bunun depresyon olduğunu anlaması oldukça önemlidir. Depresyon belirtileri nelerdir sorusuna yanıt olarak ortak yaşanılan bazı durumlar söz konusudur. Her gün gün boyu neşesiz ve mutsuz olmak, sebebi bilinmeyen iş sıkıntısı, iştahsızlık, isteksizlik, halsizlik, sevdiği şeylerden zevk alamama, yorgunluk, kaygılı hissetme, çalışmak istememe, değersiz hissetme, suçluluk duygusu, unutkanlık, adapte olamama, intihar etme isteği gibi belirtilerdir.
Depresyonun ruh hali dışında bedensel olarak gösterdiği bazı belirtileri de vardır. Bunlar enerji kaybı, mide bağırsak sorunları, cinsel isteksizlik, uyku kalitesinde bozulma, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtilerdir.
Depresyon Çeşitleri Nelerdir?
Depresyon belirtilerine göre kendi içinde de dallara ayrılır. Majör depresyon nedir sorusunun yanıtı belirtilere göre cevaplanabilir. Uyku problemi yaşama, çabuk öfkelenme, iştahsızlık ve hızlı kilo kaybı yada tam aksi fazla yeme ve hızlı kilo alma gibi durumların çoğu gözüktüğünde buna majör depresyon adı verilir.
Diğer bir depresyon tipi ise manik depresyondur. Manik depresyon en sık görülen depresyon tipidir. Ayrıca sık sık tekrar etme riski yüksek olan bir depresyon tipidir. Sosyal ortamlara uyum sağlayamaması, kendini ailesine dahil görememe, enerji artışı, az uyumak, özgüven yüksekliği, aşırı konuşma, neşeli hallerde fazla artış ve iyimserlik gibi durumlar gözlenir.
Depresyon Çeşitleri arasında en tehlikeli olanı ise ağır depresyondur. Ağır depresyon belirtileri uykuya geçişte zorlanma, kişinin sürekli yorgun hissetmesi, konuşmada isteksizlik, iştahsızlık ya da fazla yemek yeme durumu, değersiz hissetme ve intihara meyilli oluşudur. Bu belirtilerin belirtilerinin çoğunu gösteren kişi mutlaka uzman bir doktordan yardım almalıdır.
Depresyonun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Depresyon belirtilerini gösteren ve uzman bir hekime başvuran kişi öncelikle şikayetlerini doktoruna bildirir. Doktoru gerekli görürse kişiye depresyon testi uygulayabilir. Bu teste çeşitli sorular bulunur ve alınan cevaplara göre kişinin duygu durumu belirlemeye çalışılır. Bu test her doktor ziyaretinde tekrarlanıp kişinin iyileşmede ilerlemesi de kayıt altına alınmış olur.
Her hastalıkta olduğu gibi depresyon da kişinin hayatının belli bir döneminde yaşadığı ve tedavisi olan bir durumdur. Depresyon nasıl geçer diye soranlara yanıt olarak öncelikle yapılması gereken profesyonel yardım almaktır. Stresten uzak durmak depresyonun iyileşmesinde en önemli etkendir.
Spor yapmak, bir hobi ile uğraşmak, sinemaya gitmek, yürüyüş yapmak, sosyalleşmek depresyonun tedavisinde önemli rol oynar. Eğer depresyon ileri seviyede ise doktorun yazacağı ilaçları reçete edildiği şekilde kullanmak depresyondan nasıl çıkılır sorusunun en net cevabıdır. İyileşme sürecinde kişi kendini daha mutlu hissetmeye başlar. Moral ve motivasyonu artarak daha istekli hale gelir. Yeme bozuklukları ve uyku sorunları daha normal düzeye gelir. Kişi kendini tamamen iyileşmiş ve çok iyi hissetse dahi doktorun verdiği İlaçları kendiliğinden bırakmamalıdır. Antidepresan ilaçlar beyni etkileyen grupta oldukları için doktorun kararıyla doz alımı azaltılarak yapılır. Aniden kesilen ilaçlar kişiyi eski halinden çok daha kötü bir duruma sokup dengesini bozabilir. Depresyon ciddiye alınması gereken önemli bir psikolojik rahatsızlıktır.