Ülkemizde yer alan illerin neredeyse hepsi büyük depremlere neden olabilecek deprem kuşakları üzerindedir. Bundan dolayı deprem ile karşılaşma gerçeğini kavramak ve ona göre tedbirli olmak çok önemlidir. Deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapılar inşa etmek de alınacak tedbirlerin öncelikli adımıdır. Bu adımdan sonra gelmesi gereken ise zorunlu deprem sigortası (DASK) yaptırmaktır. Evinizi güvence altına aldıktan sonra karşılaşabileceğiniz depremlere karşı yapmanız gerekenleri öğrenmeniz gerekmektedir. Deprem sırasında yapılması gereken şeyleri çocuklarınıza da anlatmanız, onların da bilinçlenmesini sağlayacaktır. Deprem anında son derece soğukkanlı olmalısınız, panik yapmamalı ve hayat üçgeni oluşturarak ya da uygun yaşam alanları bularak orada doğru bir pozisyonu almanız gerekmektedir. Alacağınız bu önlemler, olası bir deprem felaketinde en az zarar ile atlatmanızı sağlayacaktır.
Bu önlemlerin yanı sıra da evimizde her zaman bulunması gereken şey deprem çantasıdır. Ülkemizde çokça deprem afeti gerçekleştiğinden dolayı toplum olarak oldukça bilinçlendik ve neredeyse her evde deprem çantası bulunmaktadır. Peki nedir deprem çantası? Deprem çantasında neler olmalı?
Deprem Çantası Nedir?
Deprem çantası, deprem afeti sonrası il 72 saat içerisinde, yardım gelene kadar acil ihtiyaçlarımızı ve önemli belgelerimizi saklayabileceğimiz bir çantadır. Deprem çantasında, sorumlu olduğumuz her kişinin, varsa evcil hayvanımızın ihtiyaçlarıdır. Bir deprem sonrası yiyecek ve içecek gibi önemli ihtiyaçlarımızı ufak yaralanmalarımız varsa kendimiz yerine getirebiliriz. Bundan dolayı deprem çantasında olması gerekenler doğru bir şekilde belirlenmeli ve çanta kolaylıkla erişebileceğimiz bir yerde bulunmalıdır.
Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?
Deprem çantası hazırlamanın yanı sıra, deprem çantasının nasıl olması gerektiği ve deprem çantasında bulunması gerekenler de son derece önemli bir konudur. Deprem çantası hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler şunlardır;
- Deprem çantasını kolaylıkla taşıyabilmeniz için olabildiğince hafif olmasına dikkat edin.
- Deprem çantasını kolay bir şekilde erişebileceğiniz bir yere koymanız gereklidir. Aksi takdirde kolayca bulamayacağınız bir çanta, afet anında size yardımcı olmayacaktır.
- Çantanızı kişisel ihtiyaçlarınıza göre hazırlamalısınız. Eğer varsa evcil hayvanınızın ihtiyaçlarını da çantaya ekleyebilirsiniz.
- Deprem çantası içerisindeki yiyecek ve içeceklerin son kullanma tarihlerine dikkat etmeniz gerekir. Tarihleri geçen ürünleri yeni ürünler ile değiştirmelisiniz.
Deprem Çantasında Mutlaka Olması Gerekenler
Deprem çantanızı mevsimsel olarak değiştirmeniz daha iyi olacaktır. Özellikle de giyecek eşyaların dönemsel olarak değiştirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra hazır yiyecekler ve ilaçlar da zamanlarına göre değiştirilmelidir. Deprem çantası içindekiler şu şekilde sıralanabilir;
Gıda;
- 3 gün yetecek kadar su
- Bozulmayan hazır gıdalar (konserve, bisküvi, atıştırmalık vb.)
Giyecek Eşyalar;
- İç Çamaşırı
- Çorap
- Yağmurluk
- Kazak
Önemli Bazı Belgeler;
- Kimlik Kartları
- Tapu, ruhsat
- Zorunlu Deprem Poliçesi
- Pasaport
Hijyen Malzemeleri;
- Sabun ve Dezenfektan
- Diş Fırçası- Macunu
- Islak Mendil
- Tuvalet Kağıdı
- Peçete
- Hijyenik Ped
Diğer Gerekli Eşyalar;
- El feneri
- Düdük
- Uyku tulumu
- Kağıt- Kalem
- İlk Yardım Çantası (Küçük bir ilk yardım çantası mutlaka bulundurmanız gereklidir. Peki ilk yardım çantasında neler bulunur? Yara bandı, sargı bezi, ağrı kesici, kullandığınız ilaçlar gibi malzemelerin olması faydalı olacaktır.)
- Para (Deprem sonrasında kullanmanız için gerekli olacaktır.)
Deprem Çantası Saklama Koşulları
Deprem çantasında bulunan yiyecek ve içeceklerin bozulmaması için serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmesi gereklidir. Ayrıca yiyecekleri konserve kutularda tercih etmeniz bozulmaması için oldukça önemlidir.
Gıdaların son kullanma tarihlerini takip ederek, tarihi geçen ürünleri yenileri ile değiştirmeniz gerekmektedir. Gıdaların yanı sıra diğer eşyalar da mevsim dönemlerine göre değiştirilmelidir.