D Vitamini Eksikliği

D Vitamini Eksikliği

D vitamini eksikliği, isminden de anlaşılacağı üzere beslenme düzeninde yeterli miktarda D vitamini alamadığımız anlamına gelir. D vitamini vücutta çok farklı fonksiyonlar için kullanılır ve eksikliği olması durumunda şiddetli belirtiler ile karşılaşmak mümkündür. Örnek vermek gerekirse kemiğin temel yapı taşlarından biri olan kalsiyumun emilmesi için D vitaminine gereksinim duyulur. Sadece bununla kalmayarak sinir sistemi, kas sistemi ve bağışıklık sisteminde D vitamininin büyük önemi vardır.

Vücutta ihtiyaç duyulan D vitaminini 3 farklı yolla almanız mümkündür. İlki cildin kendi ürettiği D vitamini, ikincisi dışarıdan gıda ya gıda takviyesi şeklinde D vitamini almak, üçüncüsü ise güneş görmektir. Güneş ışınlarına maruz kalınınca cilt kendiliğinden D vitamini üretir. Ancak çok fazla güneş ışınına maruz kalmak kansere ve erken yaşlanmaya yol açacağı için ideal ölçüde güneşte durmak gerekir.

Vücudun gereksinim duyacağı D vitamini ihtiyacı kişinin yaş aralığına göre farklılık gösterir. Yaş büyüdükçe alınması gereken D vitamini ihtiyacı da artış gösterir. Vitamin değerleri düştüğünde kemikler daha kırılgan, hassas ve narin yapıya bürünür. D vitamini eksikliği toplumda çok fazla rastlanan bir sağlık sorunudur. Özellikle de 65 yaş üstü kişilerde, koyu tenli bireylerde ve aşırı kilolu insanlarda D vitamin eksikliği görülmesi daha yaygındır. Bazı obezite operasyonları da yeme içmeyi bir süre kısıtlayacağı için D vitamini eksikliğine neden olabilir.
d vitamini

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Bazı kişilerde D vitamini eksikliği görülse de herhangi bir semptoma yol açmaz. Demir eksikliği sorusunun cevabını şöyle vermek aslında basit.  Ancak demir eksikliği belirtileri  görülmesi yorgunluk, halsizlik ve asabiyete neden olabilir. Ayrıca bağışıklık sistemi işlevini tam olarak yerine getiremeyeceği için kuvvette azalma ve sık hastalanma da görülebilir. El ve ayak bileklerinde ağrı, eklemlerde ağrı ve değişken ruh hali de D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alır.

Yetişkinlerde görülen uzun süreli D vitamini eksikliği hastalıkları hastaların kemiklerin erimesi, kaslarda zayıflık ve kemik yapısında bozukluğa yol açabilir. Çocuklarda D vitamini eksikliği görülmesi durumunda ise raşitizm adı verilen hastalık ortaya çıkabilir. Raşitizm ise çocukların uzun süre boyunca D vitamini eksikliğine maruz kaldığı için kemiklerinde hassaslaşma ve incelme görülmesidir. Bu nedenle D vitamini faydaları göz ardı edilmemelidir.

D Vitamini Eksikliğine Neden Olan Faktörler

D vitamini eksikliğine neden olan pek çok faktör vardır. Bu faktörleri şu şekilde gösterebiliriz;

  • Yeteri kadar güneş ışını alamamak
  • Takviye olarak D vitamini almamak
  • Gebelik
  • Obezite tedavisi görüyor olmak
  • Koyu renk tene sahip olmak
  • Yaşın ilerlemesi

Emzirme döneminde hem anne hem de bebek D vitamini takviyesi alamıyorsa belli başlı sağlık sorunları çıkabilir ve hayati risk dahi ortaya çıkabilir.
d vitamini hakkında

D Vitamini Eksikliği Tanısı Nasıl Konulur?

D vitamini eksikliği belirtisi oldukça kolaydır. Sağlık kuruluşlarında uzman hemşire tarafından alınacak kan tahlili ile D vitamini eksikliği teşhisi koymak mümkündür.

D Vitamini Tedavi Yöntemleri

D vitamini tedavisi ilaç takviyesi ile olur. Genelde kapsül şeklinde hap önerilir fakat iğnesi de mevcuttur. İlaç kullanmayı unutuyor ya da sevmiyorsanız belli başlı gıdalardan da D vitamini temin edebilirsiniz. Fakat gıdalardan alınan D vitamini yeterli gelmiyorsa aylık enjeksiyon yaptırmak daha kolay olacaktır. Demir eksikliği takviyesi alacaksanız yağlı bir yemek ile almalısınız. D vitamini hangi besinlerde var dersek bu  konuda daha net bilgi sahibi olmak için Süslü Kadın sitesini inceleyebilirsiniz.