Çocuklarda Sık Görülen Kronik Hastalıklar

Çocuklarda Sık Görülen Kronik Hastalıklar

Havalar soğumaya başladıkça, çocukların sık sık hastalanması kaçınılmaz bir durum hâline gelir. Sağlık yönünden en gelişmiş yerlerde dahi 5 yaşın altındaki çocuklar 1 sene içinde yaklaşık olarak 6-8 kez hastalanır. Daha çok kreşe ve okula başlayan çocukların ilk zamanlarda daha sık hastalanması doğal bir durum olarak kabul edilir.

Ayrıca bu durumun dışında çok daha önemli olan kronik hastalıklar söz konusudur. İlk 4 yaş, çocukların enfeksiyon ve mikropla ilgili hastalıklara daha sık olarak yakalandıkları dönem olarak kabul edilir.  Genelde üst solunum yolu hastalıkları, astım, alerji, orta kulak iltihabı gibi hastalıklar çocuklarda kronik olarak görülen bazı hastalıklardır.
çocuk hastalıkları

Çocuk Hastalıkları

Çocuk hastalıkları çeşitlidir. İç kulak iltihabı, orta kulak iltihabı, grip, nezle, zatürre, astım, bronşit, anjin, farenjit, idrar yolu enfeksiyonları gibi çeşitli hastalıklardır. Bu hastalıklar çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genel de ilaç tedavisi ile hafifleyen hastalıklardır. Kronik hastalıklar ile diğer hastalıkları ayırmak için kronik hastalık ne demek iyi bilmek gerekir.

Çocuklarda Sık Görülen Hastalıklar

Çocuklarda en fazla rastlanan hastalıklardan biri sinüzittir. Burunda tıkanma ve iltihaplı boğaz enfeksiyonunun yanı sıra yüz kemiklerinde ağrı oluşur. Göz ağrısı, baş ağrısı, geçmeyen ateş, yüze basınç ile ağrının artması sinüzitin başlıca belirtileri arasında yer alır. Muayenede yapıldığı zaman bütün mukozasının şiş aynı zamanda kızarık olduğu görülür. Çocuklarda kronik hastalık görülme riski oldukça fazladır. Bunun haricinde enfeksiyon sonucunda ortaya bazı hastalıklar çıkar. Çocuklarda sık görülen kronik hastalıklar arasında olan sinüzit tedavisi ilaçla yapılır.

Burun spreyi ve antibiyotik kullanımı tavsiye edilir.  Tedavi süresi 10 günden az olursa iyileşme geç görülür. Sinuzit eğer iyi tedavi edilmemişse komplikasyon ortaya çıkabilir. İltihap göz ve beyin zarına nadir olsa da dağılabilir. Bu yüzden çocuklarda sinüzit muhakkak tedavi edilmelidir.
hasta çocuk

Orta kulak iltihabı genel olarak çocuk hastalığı olarak kabul edilir ve hemen her çocuğun en az bir kez bazen çoğu defa ortaya çıkabilir. Bebeklerde bu rahatsızlık sonucu huzursuzluk, kulak ağrısı sıklıkla görülen belirtilerdir.  Genel olarak soğuk havalarda görülür. Bir üst solunum yolu enfeksiyonu sonucu da ortaya çıkabilir. Tedavisi sinüzitte olduğu gibi antibiyotik tedavisi ile yapılır.

Nezle olan çocukta burun tıkanıklığı, hapşırma orta kulakta iltihabı başlatacak mikropların kulağa girmesine sebebiyet verir. Bebeklerde iltihabın daha kolay oluşmasını sağlayan, östaki borusu, östaki borusunun yatay olması ve sürekli sırtüstü biberonla beslenmesi gibi durumlar orta kulak iltihabı konusunda etkili olan faktörlerdir. Alerjik astımı olan çocuklar genellikle bahar aylarında şiddetli alerji yaşarlar. Bunun için sürekli olarak astım ilacı kullanmaları gerekir.
hasta çocuk

Kronik Hastalık Belirtileri

Kronik hastalık nedir ve neden ortaya çıkar gibi sorular zaman zaman sorulur. Kronik hastalıklar, çoğu faktöre bağlı olarak oluşur ve yaşam boyu devam ederek hayat kalitesini ciddi oranda düşürmeye neden olur. Kronik hastalık belirtileri ilk zamanlar çok fazla ortaya çıkmaz. Hastalık kendini göstermediği için, anlaşılması uzun sürer. Uzun dönem süren bazı kronik hastalıklar tedaviyi dahi çok kabul etmez. Kişiler bu hastalıklar ile yaşamaya alışır. Bebeklerde kronik hastalık, çocuk ve yetişkinlerde kronik hastalıklar farklıdır. Kronik hastalık nasıl anlaşılır çoğu kişi bilmez.

Kronik hastalık vücut sisteminin neresinde olursa, o bölgedeki organ ve dokuların tam fonksiyon göstermemesi sonucu haftalık ortaya çıkar. Hastalık uzun süre devam ettiği için ağrı, halsizlik ve duygu durum bozuklukları gibi diğer belirtiler ortaya çıkar. Kronik hastalığı olanlar çabuk yorulur ve yine çok fazla iş yapamazlar. Çocuklarda kronik hastalık listesi yetişkinlere göre daha uzundur.