Cilt kararması birçok nedene bağlı olarak kendisini gösterebilirken birçok kişiyi de etkilemektedir. Peki cilt kararması nedir ve cilt kararmasına ne iyi gelir? Hiperpigmantasyon olarak ifade edilen cilt kararması melanin pigmentinin yüksek oranda üretilmesine balı oluşmaktadır. Melanin pigmentinin çeşidi veya dağılımına balı olarak cildin açık ya da koyu renge sahip olacağını belirlemektedir. Cilt kararması genellikle acı ve zarar vermeyen bir durumdur.
Cilt kararması denildiğinde tek bir kavram olarak düşünülse de birçok çeşidi bulunmaktadır. En yayın olarak görülenleri ise lentigo, solar lentigo ve malezmadır.
Cilt Kararması Neden Olur?
Cilt kararmasının nedeninin tespit edilmesi cilt kararmasının oluşmaya devam etmesinin önlenmesi ve tedavi edilmesine önemli rol oynar. Peki günümüzde birçok kişinin muzdarip olduğu cilt kararması neden olur? Cilt karamasına;
- Kalıtsal faktörler,
- Cilt kanseri benzeri cilt hastalıkları,
- Karaciğer hastalıkları,
- A, B, C ve E vitaminleri başta olmak üzere vitaminlerin eksikliği,
- Cildin yavaş yenilenmesi,
- Alerji ve lekelerin bulunması,
- Hamilelik dönemindeki hormon değişimi,
- Farklı nedenlere bağlı hormonal değişimler,
- Güneş ışınları, neden olabilmektedir.
Cilt Kararmasına Karşı Nasıl Önlem Alınır?
Cilt kararması alınabilecek bazı önlemlerle azaltılabilmekte veya önüne geçilebilmektedir. Evde yapılabilecek önlemlerin başında;
- Vücut sağlığına dikkat edilmesi,
- Egzersiz rutini oluşturmak,
- Yeterli miktarda su içmek,
- Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek,
- Kişinin kendine cilt bakım rutini oluşturması yer alır.
Cilt Kararması Nasıl Geçer?
Ortaya çıkan cilt kararmasının tedavisinde de birçok yöntem ve tedavisi bulunmaktadır. Peki cilt kararması nasıl geçer? Bunun birçok cevabı ve çözüm yolu bulunmaktadır. Cilt yüzeyi kararmalarına;
- E vitamini yağı,
- Aloe vera jeli,
- Limon,
- Süt ve bal karışımı,
- Karbonat,
- Cildi nemlendirmek,
- Limon, gül suyu ve gliserin karışımı, gibi maskeler ve uygulamalar kullanılabilir.
Cilt kararması sorunu yaşayan birçok insan bunu giderebilmek için başta tıbbi araştırmalar olmak üzere doğal yöntemleri de araştırmaktadır. Birçok kişi yaşanan süreci giderebilmek adına cilt nasıl beyazlar sorusunu da araştırmaktadır. Evde hazırlanabilecek ve uygulanabilecek maskeler başta olmak üzere cilt kararmaları giderilebilir. Aynı zamanda çeşitli kremlerle de bu süreç yürütülebilir. Günümüzde ise çoğu bitkisel özlü olan cilt kararması için krem bulunmaktadır. Bu kremler çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşan cilt kararmasının giderilmesine yardımcı olur. Kararmanın yaşandığı bölgeye uygulanacak kremler bölgedeki kararmanın gidererek ten rengi açma görevi üstlenirler.
Güneşte kararma ister kadın ister erkek olsun cinsiyet ve yaş fark etmeksizin birçok kişiyi etkilemektedir. Özellikle yaz dönemlerinde yaşanan güneşte kararma nasıl geçer? Bunun için maskeler ve kremler olmak üzere birçok yöntem bulunuyor. Pirinç suyu toniği ve içerdiği laktik asit sayesinde cildi beyazlatan yoğurt maskesi en popüler maskelerdir. Güneş kararmalarını giderebilmek için diğer cilt kararması maskeleri ve sirke ve soğan maskeleri de kullanılabilir.
Cilt Kararması Tedavisi
Cilt kararmasının durdurulması ve tedavi edilmesi farklı uygulamaları içermektedir. Hastalığa bağlı cilt kararması oluşumunda öncelikle hastalığın ortadan kaldırılması gerekir. Cilt kararması güneş veya çevresel faktörlere bağlı ortaya çıkıyorsa kozmetik ürün kullanımı veya lazer tedavisiyle cilt kararması tedavi edilebilir. Cilt dostu bakım ürünlerinin kullanılması da tedavi sürecinde önemli rol oynar.
Cilt tedavisini araştıran veya tedavisine başlayanlar cilt kararması nasıl geçer sorusunu araştırmaktadır. Cilt kararmasının nasıl geçeceği kararmanın neden olduğuna ve buna bağlı uygulanacak olan işleme bağlıdır.