Boşanmada Maddi Manevi Tazminat

Boşanmada Maddi Manevi Tazminat

Eşime Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nasıl Açarım?

Evliliğiniz hayal ettiğiniz gibi gitmemiş olabilir ya da beklentileriniz karşılanmamış olabilir. Eşinizle yolları ayırmaya karar vermiş ve boşanma işlemlerini başlatmış olabilirsiniz. Boşanma işlemi sırasında eski eşinizden maddi ve/veya manevi tazminat talebinde bulunmanız mümkündür. Kanunen gerekli koşullar bulunuyorsa eşinize tazminat davası açabilirsiniz. Evliliğiniz boyunca yaşadığınız olumsuz durumları göz önüne alarak maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmanız sizin en doğal hakkınızdır. Fiziksel ya da psikolojik şiddet, aldatma, hakaret, tehdit ve buna benzer travmatik durumlarla karşılaşmanız durumunda tazminat talebinde bulunabilirsiniz.

Maddi Tazminat Nedir?

Evlilik ile birlikte eşler maddi ve manevi olarak ortak bir hayatı paylaşmaya başlarlar. Boşanm durumunda ise bu ortaklık son bulur. Sona eren bu ekonomik ortalık durumunda eşler birbirinden maddi tazminat talebinde bulunabilmektedir. Boşanma sonucunda maddi olarak zorluk çekecek olan kusursuz ya da az kusurlu taraf, karşı taraftan maddi tazminat talebinde bulunabilmektedir. Maddi tazminat davası açılabilmesi için şu şartlar gereklidir:

  • Evliliğin boşanma davası ile sonlanmış gereklidir. (Mahkeme kararı ile sonlanmış bir evlilikten bahsediyoruz.)
  • Boşanma sonrasında maddi tazminat talebinde bulunmak gerekir.
  • Maddi tazminat talebinde bulunulan tarafın kusurlu olması gereklidir.
  • Tazminat talebinde bulunan tarafın karşı tarafa kıyasla daha az kusurlu ya da kusursuz olması şartı aranır.
  • Boşanma neticesinde tazminat davası açan tarafın ekonomik olarak boşanma sonucunda zarar görmüş olduğu ispatlanmalıdır.
  • Hakimin hükmedeceği tazminat miktarı, davalının ödeyebileceği miktarda olmalıdır.

Maddi tazminat davası nasıl açılır sorusunu da cevaplandıralım. Maddi tazminat davası boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi boşanma davası süreci devam ederken de açılabilmektedir. Boşanma gerçekleştikten sonra bir yıl içerisinde de bu dava açılabilmektedir. Ancak boşanma işlemi gerçekleştikten bir yıl ya da daha sonraki dönemde maddi tazminat davası açılamamaktadır. Zamanaşımı devreye girer.

Manevi Tazminat Nedir?

Evliliğin boşanma ile sona ermesinin ardından, taraflarda psikolojik çöküntü, keder, kişilik haklarının zedelenmesi gibi olumsuz durumlar meydana gelebilir. Psikolojik açıdan zarar gören ya da kişilik hakları zedelenen taraf, karşı taraftan manevi tazminat talebinde bulunabilmektedir.

Hakimin manevi tazminata hükmetmesi için şu şartlar gereklidir:

  • Taraflarca boşanma kararı verilmiş olmalıdır.
  • Taraflarca manevi tazminat talebinde bulunulmuş olmalıdır.
  • Manevi tazminat talebinde bulunan tarafın boşanmada kusursuz ya da karşı tarafa kıyasla daha az kusurlu olması gereklidir.
  • Manevi tazminat ödemesi istenen tarafın da boşanmada kusurlu olması şartı gerekir.
  • Tazminat talebinde bulunan tarafın kişilik haklarının zedelenmiş olması gerekmektedir.
  • Kişilik haklarının zedelenmesi ile boşanma süreci arasında bir ilişki olması gereklidir.

Manevi tazminat davası açılması boşanma davası ile aynı anda açılabileceği gibi boşanma davası sürerken de açılabilir. Boşanma kararının mahkeme tarafından verilmesinden itibaren bir yıl içinde de manevi tazminat davası açılabilmektedir. Manevi tazminat davası zamanaşımı ise boşanma kararının verilmesinden itibaren bir yıl geçmesi halinde gerçekleşir. Boşanma gerçekleştikten bir yıl sonra manevi tazminat davası açılamaz.

Maddi ve Manevi Tazminat Davası Nedir?

Maddi manevi tazminat, boşanma sırasında taraflardan birinin haksız yere zarara  uğraması sonucunda zararının karşılığını maddi olarak alması şeklinde açıklanır. Daha az kusurlu ya da kusursuz olan taraf, kusurlu olan tarafa maddi manevi tazminat talebinde bulunabilir. Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen şartların oluşması durumunda bu davalar açılabilmektedir.

Maddi ve Manevi Tazminat Davası Hangi Nedenlerle Açılabilir?

Maddi tazminat davası açılabilmesi için, davacı olacak kişinin boşanma sırasında ya da boşanma sonrasında maddi bir zarara uğraması şartı geçerlidir. Boşanmadan sonraki dönemde de bu kişinin maddi zorluk çekeceği göz önünde bulundurularak maddi tazminat davası açılabilir. Davayı açacak olan kişinin hukuki destek larak maddi zararını ispatlaması şarttır. Örneğin ortak bir ticari iş başlatan ve ortak olan eşlerin boşanması durumunda bu ortaklık zarar görebilir. Ortaklığın boşanma ile bitmesi mevcut menffat kaybına sebep olacağından manevi tazminat talebinde bulunulabilir. Eşinin sigortasından yararlanan kişinin de boşanma sonucunda sigortasını kaybetmesi mevcut menfaat kaybı olarak değerlendirilir. Bu durumda da maddi tazminat istenebilir. Boşanma ile birlikte eşinin maddi desteğini kaybeden taraflar da bu davayı açabilmektedir. Mevcur menfaat kaybı olarak değerlendirilen durum neticesinde hakim tarafından maddi tazminat isteneği onaylanabilir.
oşanma işlemi sırasında eski eşinizden maddi ve/veya manevi tazminat talebinde bulunmanız mümkündür.

Manevi tazminat nedir sorusunu cevaplamıştık ancak bir kere daha açıklamakta fayda var. Manevi tazminat talebinde bulunacak olan kişi, boşanmadan önce ya da boşanma sırasında ruhsal çöküntü, elem ya da kişilik haklarının zedelenmesi gibi durumlarab maruz kalmış olmalıdır. Hakim tarafından buna kanaat getirlirse manevi tazminat davası maddi olarak karşılanır. Daha az kusurlu ya da kusursuz bulunan taraf bu davayı açabilir ve karşılığında diğer taraftan manevi tazminat elde edebilir. Maddi ve manevi tazminat davalarında ne kadar tazminat ödeneceği hakim tarafından karşı tarafın ekonomik durumu gözetilerek karara bağlanır.

Maddi ve Manevi Tazminat Davası Açma Süresi ve Zamanaşımı

Maddi ve manevi tazminat davaları boşanmanın gerçekleştiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde açılmalıdır. Boşanma davası ile birlikte de açılabilir. Ayrıca boşanma sırasında ya da boşanmadan sonraki ilk bir yıl içerisinde de bu davaları açabilirsiniz. Fakat boşanma işlemi gerçekleştikten ve karara bağlandıktan sonraki bir yıllık süreyi geçirmeniz durumunda maddi ve manevi tazminat davası açamazsınız. Bu davalar bir yıldan sonra zamanaşımına uğramaktadır.

Tazminat davasında ne kadar para alınır sorusunun cevabı net değildir. Evliliğin süresi, boşanmadaki kusur oranları, tarafların ekonomik durumları ve ödeme güçleri göz önünde bulundurularak hakim tarafından karar verilir. Davacı olan tarafın alacağı miktar kanunda belirtilen üst sınır göz önüne alınarak hesaplansa da karşı tarafın ödeme gücü de oldukça önemli bir kriterdir. Hakim her iki tarafın da mağdur olmaması için ölçülü bir miktar belirler.

Tazminat davaları ne kadar sürer sorunuzu da cevaplandıralım. Boşanma ile birikte açılan davalar boşanma gerçekleşene kadar süremektedir. Anlaşmalı boşanma durumunda 1 hafta ya da 1 ay gibi bir süre verilirken, çekişmeli boşanmalarda bu süre 1,5 yıla kadar uzamaktadır. Davaların ve dosyaların yoğunluğuna göre de bu süre değişebilmektedir. Tazminatın ödeneceği süre ve ne şekilde ödeneceği de hakim tarafından belirlenir.