Böcek Sokmalarının Tedavisi

Böcek Sokmalarının Tedavisi

Böcek sokması, ilk yardım uygulaması yapıldıktan sonra, herhangi bir alerjik reaksiyon gösterdiği takdirde sağlık kuruluşlarına gidilmesini gerektiren bir durumdur. Herhangi bir alerjik reaksiyon olmadığı zaman böcek ısırması tedavisi olarak ilk yardım uygulaması yapmak yeterlidir. Su ve sabunla yıkadıktan sonra iyi bir şekilde dezenfekte edilmesi, buz koyulması gibi ilk yardım sonrasında alerjik reaksiyonlar sebebiyle doktora başvuran kişilere ilk olarak muayene yapılır. Muayeneden sonra ilaç tedavisi önerilir. Bunlar, bölgeye uygulanacak kremler, oral yolla alınan ilaçlar şeklindedir.

Böcek Sokması Sonrasında Ne Yapılmalıdır?

Böcek ısırması durumlarında ilk olarak ısırılan yere bakılmalı ve böceğin bölgede olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kene ısırmasında, kene ısırdığı bölgeye yapıştığı için direkt görülebilir. Böylece bireyin, bulunduğu ortamda hangi hayvan tarafından ısırılmış olduğu tahmin edilebilir.

Bazı kişilerde böcek sokması sırasında bir acı hissedilebilir, sonrasında kişi alerjik bir cilde sahip değilse bir reaksiyon görülmez. Böcek ısırığı ve sokması sonrasında bölge su ve sabun ile yıkanmalıdır. Daha sonra kolonya veya bir dezenfektan ile o bölge dezenfekte edilmelidir. Böylelikle bölgede enfeksiyon oluşumu engellenmiş olur. Bölgede bir şişlik meydana geldiğinde ise bölgeye buz uygulanabilir. Her böcek ısırması durumunda doktora gidilmesi gerekmez. Ancak kişinin cildi hassassa, alerjisi varsa, bulantı, kusma, karın ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetleri varsa doğrudan bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir.

Zehrin Yayılmasını Nasıl Önleriz?

Arıların iğneleri taşıdığı hazneler zehir içerir ve bu hazne, iğne çıkarılmadan önce patladığında zehir deri altına geçebilir. Bundan dolayı son derece soğukkanlı olmalı ve iğneyi iyice temizlediğinizden emin olmalısınız.

Eğer birden çok aynı ya da farklı bir böcek sokması yaşadıysanız vücudunuzda daha ciddi bir reaksiyon gözlenebilir. Çünkü böyle durumlarda vücuda daha çok zehir salgılanır. Bu tür durumlarda çok ciddi bir reaksiyonla karşılaşırsanız derhal tıbbi bir yardım almanız gerekmektedir.

Böcek Sokması Şişliğine Ne İyi Gelir?

Bir böcek tarafından ısırılan kişilerin sıkça sorduğu sorular arasında böcek sokmasına ne iyi gelir, böcek sokmasında ne yapılmalı ve şişliğe ne iyi gelir gibi sorular yer almaktadır. Böcek sokması sonrası oluşan şişlik için en doğru tedavi bölgeye buz uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde kaşıntı da hafifleyecektir. Eğer kişinin bir alerjisi varsa sağlık kuruluşuna başvurması daha doğru olacaktır.

Böcek Sokması Belirtileri Nelerdir?

Böcek ısırığı nasıl anlaşılır sorusuna cevap verecek olursak; böceğin ısırması sırasında çoğunlukla bir ağrı ortaya çıkar. Isırma sonrasında da cilt üzerinde alerjik reaksiyon oluşur ve bölgede kızarıklık, kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bölgede meydana gelen reaksiyonun en büyük sebebi de böceğin iğne veya tükürüğü ile cilde bırakmış olduğu zehirli maddedir. Genellikle pek çok böcek ısırığında bu belirtiler gözlenir ve kısa bir süre içerisinde kaybolur. Ancak alerjik bir yapıya sahip olan kişilerde bu belirtiler şiddetlenir. Böcek ısırması belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Böceğin ısırdığı bölgede kızarıklık, kaşıntı, şişlik
  • Su toplanması ve iltihaplanma
  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Karın ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Dilin şişmesi
  • Isırılan bölgede renk değişikliği

Böcek Sokması Türleri Nelerdir?

Arılar, sivrisinekler, keneler, pireler, örümcekler gibi böcek türleri böcek sokmasına sebep olmaktadır. Bu böcek ısırmalarında görülen belirtilerde farklılıklar gözlenebilir. Çok sık karşılaşılan sivrisinek ısırıklarında, ısırılan bölgede bir kabarıklık, kızarıklık ve kaşıntı gözlenir. Kene ısırıklarında ise genellikle ilk başta bir belirti gözlenmez veya geç gözlenir. Kene ısırması gözlendiği sırada direkt bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Örümcek sokması, örümceğin türüne bağlı olmakla birlikte ağrılı olabilir, kızarıklık ve şişlik gözlenebilir. Bunların yanı sıra bulantı, karın ağrısı gibi belirtiler de gözlenebilmektedir. Arı sokmalarında ağrı, şişlik ve kızarıklık gözlenirken, karınca ısırıklarında genel olarak iltihaplı şişlikler gözlenir. Bütün bu böcek ısırıklarında alerjik bir bünyeye sahip olan kişilerde ani bir şekilde ciddi reaksiyonlar gerçekleşebilir. Bu tür durumlarla karşılaşıldığında doğrudan hastaneye gidilmesi tavsiye edilir.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Arı sokması çoğunlukla tehlikesiz olarak görülür. Ancak alerjik bünyeli kişilerde arının dil ve ağız içi gibi yerlerden sokması durumunda tehlikeli bir hal oluşabilir. Bu durumda insanların aklına arı sokmasına ne iyi gelir sorusu gelmektedir. Eğer arı ağız içinden sokarsa, ağzı tuzlu su ile çalkalayarak mikrobu kırabilirsiniz. Vücudun diğer bölümlerinden sokması durumunda ise eğer arı iğnesini bıraktıysa iğneyi çıkarmanız ve bölgeyi amonyaklı su ile temizlemeniz gerekmektedir.

Sinek Isırığı Nasıl Geçer?

Sinek ısırıkları, özellikle yaz aylarında oldukça can sıkıcı olabilmektedir. Isırığın yanı sıra bırakmış olduğu kızarıklık ve şişliği geçirmek için pek çok yöntem arayışına girilmektedir. Peki sinek ısırığı nasıl geçer? Sinek ısırıkları, bir hastalık bulaştırmadıkları zaman genellikle 1-2 gün içerisinde geçmektedir. Çoğunlukla kızarıklık geçmese bile sinek ısırığının sebep olduğu kaşıntı, 1-2 gün içerisinde kaybolmaktadır. Isırılan kişinin bağışıklık sistemi kuvvetliyse ve yetişkin bir kişi ise sinek ısırığı çok kısa sürede geçecektir. Bağışıklık sorunu yaşayan bireylerde ve çocuklarda bu süreç biraz uzun sürebilir. Ancak eczaneden alabileceğiniz merhem ve kremlerle bu süreci hızlandırmanız mümkündür.