Her yıl Muharrem Ayı’nın 10. gününde yapılan ve komşulara dağıtılarak tüketilen aşurenin tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Anlatılanlara göre Nuh tufanı sırasında Hz. Nuh peygamber tarafından gemide bulunan malzemeler karıştırılarak yapılmaya başlanmıştır.Aşurenin kelime anlamı ise alaca aştır. Bolluk ve bereket anlamına gelen aşure her yıl Eylül ayının belirli bir gününde yapılarak komşulara dağıtılır ve böylece sevap kazanılır. Müslümanlar tarafından yapımı geleneksel hale gelmiş olan aşure hayvansal bir ürün içermeyen tatlı bir çorba ya da tatlı olarak değerlendirilir.
Aşurede Hangi Malzemeler Kullanılmalıdır?
En güzel aşure tarifi için en taze ve lezzetli malzemeler kullanılarak işe başlanır. Aşureye ne konur diyen okuyucularımız için aşure malzemeleri şunlardır:
- Aşurelik Buğday
- Nohut
- Kuru Fasulye
- Kuru Üzüm
- Kuru Kayısı
- İncir
- Karanfil
- Şeker
- Fındık
- Fıstık
- Ceviz
- Nar
- Susam
- Kuş Üzümü
- Portakal Kabuğu
- Elma
- Tarçın
- Susam
- İsteğe Göre Süt
Aşure Nasıl Yapılır?
Aşure malzemeleri hazırlandıktan sonra sıra aşure yapımına geldi. Aşurenin yapılışı oldukça kolaydır. Yalnızca dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır.
- Aşure için öncelikle aşurelik buğday bir gece önce suda bekletilmelidir. Böylece aşureye harika bir kıvam verecektir. Nohut ve kuru fasulye de bir gece suda dinlendirilirse hem gazı gidecek hem de yumuşayacaktır.
- Aşure yapılışı için püf noktalardan diğeri ise bakliyatların haşlandıktan sonra iyice süzü Nohut ve kuru fasulyenin haşlandığı suyu güzelce süzün.
- Aşure malzemeleri içinde yer alan kuru kayısı, üzüm ve incir de aşureye eklenmeden önce sıcak bir su içerisinde bekletilmelidir. Böylece bu malzemeler yumuşayacak ve aşureye kendi lezzetlerini katacaktır.
- Aşurenizi kaynatacağınız tencereyi de olabildiğince büyük seçmenizde fayda var. Tüm malzemelerin kolayca karışması ve iyice kaynayarak lezzetlerin birbirine geçmesi için tencere büyüklüğü ö
- En iyi aşure tarifi için püf noktalarımızdan biri de incirin aşureye en son safhada eklenmesi olacaktır. İncir, şurenin rengini karartacak bir malzeme olduğundan en son sırada eklenmesi uygun olacaktır. Ancak diğer malzemelerle birlikte eklemeniz halinde aşurenize bir miktar süt katarak da tatlınızın rengini açın
- Karanfil eklemek isteyenler ise 1-2 adet karanfili sıcak bir suda kaynatmalı ve bu suyu aşureye en son kısımda eklemelidir. Hoş kokusu ve eşsiz rehası ile karanfil aşurenize harika bir lezzet katacak!
- Aşureyi yüksek ısıda pişirmek ö Tüm malzemelerin hoş bir kıvam alması ve özdeş hale gelmesi için kısık ateşte pişirilmelidir. En iyi aşure nasıl yapılır diyenler için cevabımız kısık ateşte yapılmasıdır.
Tüm püf noktaları verdiğimize göre aşurenin yapılışına geçebiliriz. Aşurelik buğdayımızın haşlandığı suyun üzerine yaklaşık 5-6 bardak kadar içme suyu ekliyoruz. Buğdayımızın kaynadığı suyu süzmememiz önemli noktalardandır. Aşureye kıvamını veren buğdayın suyu olacaktır. Haşladığımız ve suyunu süzdüğümüz nojut ve kuru fasulyeyi de bu suya ekliyoruz. Sıcak su içerisinde bekletip yumuşamasını sağladığımız kuru kayısı ve üzümü de küçük küçük doğrayarak karışıma ilave ediyoruz. Portakal kabuğu ve tarçını da bu karışıma ekleyebilirsiniz. Dilerseniz küçük parçalar halinde doğranmış olan elmaları da ekleyin. Karışım kaynamaya başladıktan sonra karanfilin suyunu da ekleyebilirsiniz. Kuruyemişleri ise aşuremiz kaynadıktan sonra eklemenizde fayda var. İncir ve kuruyemişler aşureyi karartacağı için bu malzemeler son safhada eklenmelidir. Kaynayan karışıma 1 çay bardağı kadar süt de ilave edebilirsiniz. Aşurenizin renginin daha berrak ve beyaza yakın olmasını sağlayacaktır. Kaynamakta olan aşurenizin içine toz şekeri de ekleyebilirsiniz. Dilerseniz şeker yerine pekmez de ilave edebilirsiniz. Tamamen sizin damak zevkinize kalmış. Kaynadıkça yoğunlaşan kıvamı ile harika ve lezzetli aşureniz hazır! Süsleme işlemi için ise susam, nar, hindistan cevizi, fındık, fıstık ve kuş üzümü kullanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun, sofralarınızdan bereket hiç eksilmesin!