Kadınlarda üreme sistemi, yumurtalıklar tarafından temel olarak salgılanan hormonlarca düzenlenmektedir. Ortalama olarak 28 günde bu hormonların etkisiyle, rahmin iç yüzeyini oluşturan endometrium tabakası ile olası bir gebelik için kalınlaşır, kan damarları yönünden hormonlar zenginleşir. Gebelik olmaması halinde, sonraki aya tekrar hazırlanabilmek için o dönemin sonuna da dökülme olur. Endometrium, damarlar açısından zengin doku olması sebebiyle yenilenmek için tekrar dökülürken bir miktar kanama olur. Bu kanamaya regl veya adet yani tıbbi olarak menstruasyon denmektedir.
Kanamanın 1. günü adet döngüsü başlayıp diğer adet kanamasının başlangıcına kadar hesaplanır. Her kadında normalde uzunluğu 21 ve 35 gün ile değişen adet döngüsü yaşanmaktadır. Şayet bu düzenin dışında tekrar kanamalar oluşursa bu durum adet düzensizliği olarak bilinir.
Adet düzensizliği neden olur? Farklı nedenlere bağlı olan ara kanamaların temel nedenleri yumurtlama sırasında hormonlarda düşüş olmasıdır. Düşmeye bağlı olarak rahim içinde endometrium dokusu yani hormon desteğini kaybeder. Leke tarzında gelen kanamalara sebep olur. Şayet hastalar ara kanamalardan rahatsız olmaya başladıysa çok kısa sürede süre içerisinde doktora görünmesinde fayda vardır. Adet düzensizliği nedenleri hormonal sebeplerden kaynaklanıyorsa ve kişinin kanamaları ağrılı, şiddetli geçiyorsa bu durumla ilgili doktorundan yardım alması gereklidir.
Düzensiz kanamalara veya adet düzensizliğine neden olabilecek durumlardan bazıları bu şekildedir. Rahim ve overlerin habis kitleleri, adenomyozis yani endometirial dokunun kalınlaşması, enfeksiyonel nedenler, yumurtlamaya bağlı sorunlar ya da yumurtlama eksikliği, östrojen hormonu kaynaklı diğer hormonal bozukluklar, kullanılan gereksiz hormonal ilaçlar adet düzensizliğine neden olmaktadır.
Adet Düzensizliğinin Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda regl kanamaları normalde 2 ile 7 gün arasında sürdüğü bilinir. Bunun dışında bir reglin başlangıcı, sonraki reglin başlangıcıyla olan sürenin 21 -35 gün arası olması gerekir. Bunun dışında bu sürelerde olan adet döngüleri yani adet düzensizliği olur. Yeni regl görünmeye başlanan gençlik dönemleri ile menopoza yaklaşılan dönemler arasında oluşan hormonal düzenlemeler esnasında regli düzensizlikleri normal olarak kabullenilir. Bir bayanda bu durumlar kontrol edildikten hemen sonra normal kabul edilmeyecek durumlar tedavi edilip düzenlenebilmektedir. Adet düzensizliğinin belirtileri arasında şiddetli kanama, reglin 2 günden az ya da 7 günden fazla olması, kramp ağrı kusma, sürekli oluşan yorgunluk, kansızlık, baş dönmesidir. Uzun bir süre hiç görmeme veya sık adet görme şeklinde belirtiler arasındadır.
Adet Düzensizliğinin Tedavi Şekli
Kendi başına bir hastalık olmayan adet düzensizliği genellikle diğer hastalıkların başka bir bulgusu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple adet düzensizliklerine yol açan nedenin giderilmesi ve düzenlenmesi için doktorunuza görünmelisiniz. Adet düzensizliği hormonal dengesizlik nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Doktor tarafından tespit edildiği takdirde hormon düzenleyici ilaçlar kişiye verilerek adet düzensizliğinin tedavisi uygulanmaktadır.
Adet Gecikmesinin Zararları
Bayanların merak ettiği doğumdan sonra adet düzensizliği son derece doğal bir durumdur. Yeterli ve normal beslenen bir kadında emzirme süresi devam ettiği süre zarfında adet düzensizliği yaşanabilmektedir. Genel olarak doğumdan sonra emziren anneler ilk 6 ay adet görmeyebilirler. Bu durumda alışkanlıklar beslenme kilo gibi faktörler 2 aydan itibaren başlayıp 18 aya kadar da uzayabilmektedir. Korunmasız ilişki adet düzensizliği yapar mı? Gebelik olmadığı takdirde cinsel ilişki adet gecikmesine neden olmamaktadır. Fakat ilk cinsel ilişkiden sonra görülecek adet dönemi daha uzun sürebilmektedir.
Biberiye çayı, adaçayı, kefir çayı, kekik çayı, kantaron çayı, adet düzensizliğine iyi gelir. Susam tohumu, tarçın, rezene tohumu, zerdeçal, çörek otu, gibi baharatların da adet düzensizliğine iyi geldiği ve adet dönemi sırasında tüketilmesi doktor tarafından önerilmektedir.