Regl kadınların ergenlik ve menopoz dönemleri arasında yaşadıkları ve rutin yaşam düzenlerini etkileyen bir durumdur. Peki regl nedir? Regl kadınların bu dönemler arasında rutin olarak yaşadıkları vajinal kanamaları ifade etmektedir. Bu süreç adet veya menstrüasyon olarak da isimlendirilmektedir. 4 – 10 gün arasında süren yaşanan bu süreçte her kadın çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Yaşanabilen zorlukların başında adet ağrısı gelmektedir. Regl sancısı herkeste farklı şiddetlerde kendisini gösterebilmektedir. Peki her kadını etkileyebilen adet sancısı neden olur? Regl sancısı rahim duvarlarında yaşanacak olan kasılmalara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Regl döneminde sancı yaşanması her ne kadar normal bir sürecin sonucu olsa da bazı durumlarda dikkatli olunması gerekir. Özellikle adet sancısı gibi karın ağrısı hissi yaşanması iyimser sonuçlara neden olmayabilmektedir. Bu ağrının en temel nedenleri;
- Apandisit sorunları,
- Bağırsağın tıkanması ya da kabızlık,
- Rahim dışı hamilelik,
- Kadın üreme organlarında yaşanabilecek rahatsızlıklar,
- Yumurtalık kisti oluşumu, şeklindedir.
Normal şartlarda düzenli olarak gerçekleşmesi gereken bu kanamalar bazı kişilerde düzensiz bir hal alabilmektedir. Adet düzensizliği adet döngüsünün olması gereken süreden daha uzun veya daha kısa sürelerde gerçekleşmesidir. Normal olarak gerçekleşen adet kanamaları çeşitli şekillerde kendisini belli etmektedir.
Regl Döneminde Spor Yapılır Mı?
Regl dönemi spor yapmak mümkün olduğu kadar oldukça da sağlıklı bir durumdur. Regl dönemi yapılacak spor aktiviteleri vücudun su ve ödem atılmasını ve yağ yakımını destekler. Bu sayede kilo vermeyi destekler. Aynı zamanda kilo vermeyi kolaylaştıran noktalardan bir diğeri de regl döneminde metabolizmanın daha hızlı çalışmasıdır.
Regl döneminde yapılacak spor endorfin salgılanmasını destekler. Salgılanan endorfin kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Aynı zamanda salgılanan endorfinin yaratacağı ağrı kesici özellik sayesinde regl ağrısı daha az hissedilecektir. Regl döneminde yapılacak sporun faydalarından bir diğeri de adet döneminde baş ağrısı rahatlatmasıdır. Aynı zamanda regl döneminde yapılacak olan spor regl sancısı süreciyle de baş edilmeye yardımcı olmaktadır. Sporun bütün bu faydaları adetliyken spor yapılır mı sorusunun cevabını da vermektedir. Düzenli sporun yanında adet döneminde kilo kontrolü sağlanmasına da yardımcı olur.
Regl İken Spor Yapmak Zararlı Mıdır?
Regl döneminde belirli düzeyi ve ağırlığı aşmayan sporun herhangi bir zararının olmadığını söylemek mümkündür. Regl döneminde spor yapılabilecek olsa da ağır tempolu ve zorlayıcı spor ve egzersizlerden kaçınılmalıdır. Regl döneminde spor yapmanın belirli ölçülerde aslında birçok faydası olabilmektedir. Bu nedenle de birçok kadının ortak sorusu olan regl iken spor yapılır mı sorusu kendisini geçersiz hale getirmektedir. Yaşanan belirtiler değişken ve herkese göre farklılık gösterebilse de en yaygın regl öncesi belirtileri;
- Susuzluk,
- Şişkinlik,
- Göğüs hassasiyeti,
- Yorgunluk,
- Kilo artışı,
- Yorgunluk,
- Gerginlik gibi belirtilerle kendisini göstermektedir.
Regl Dönemi Egzersizleri Nelerdir?
Adetken spor yapılması faydalı olmasına karşın kişilerin kendilerini aşırı zorlamaması ve fazla yoğun hissedilmesi halinde spora birkaç gün ara verilebilir. Regl döneminin ilk üç günü hafif ya da orta tempolu yürüyüşler gerçekleştirilebilir. Hafif tempolu koşular yapılabilir. Normal yaşantısında mekik çeken kadınlar regl döneminin ilk iki günü ara vermeleri gerekir. Ancak ikinci gün sonrasında mekik çekmeye devam edebilirler. Bir diğer egzersiz ise başın kalp hizasından daha aşağıya indirilmeyeceği pozisyonların olduğu yoğa egzersizleri yapılabilir. Bu süreçte ağır egzersizlerden uzak durularak fiziken yorulmamaya özen gösterilmelidir.
- Kardiyo; düzenli kardiyo yapan kadınlarda regl belirtileri daha hafif seviyelerde seyreder.
- Yoga; acıya ve ağrıya ilişkin hissi azaltmak için bunları zihinden uzaklaştırmak için ve farklı noktalarla ilgilenmek için önemli rol üstlenir.
- Pilates; hareketleri içerisinde yer alan esneme, açma ve germe hareketleri regl döneminde karşılaşılan şikayetlerin seviyesini düşürür.
- Daha yoğun olan aktiviteler; reglin ilk başlarında tavsiye edilmez. Fakat normal yaşantısında bu tarz egzersiz yapan kadınlar, normal yaşantısındaki egzersizlere uzun süre ara vermeleri önerilmemektedir.