7 Aylık Bebek Gelişimi

7 Aylık Bebek Gelişimi

7 aylık bebek gelişimi artık yakalamakta zorlanacağınız kadar hızlandı. Hızla gelişen beslenme düzeni, artan iletişimi ve yakalayamadığımız gelişimi… Peki yedi aylık bebek gelişimi nasıl olur?

  • ayında bebeğiniz ek gıdaya geçtiği için oldukça hızlı bir şekilde gelişiyordu. 7 aylık bebek gelişimi ise artık biraz daha yavaş ilerleyecek. Örneğin bu ay bebeğiniz ortalama yalnızca 400-500 gram kilo alır. 7 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama kilo 7700 gram erkek bebeklerde ise ortalama 8400 gram olur.
  • 7 aylık bebeklerde boy uzaması ise bu ay artık maksimum 1 cm kadar olur. Kız bebeklerde ortalama boy 67,3 cm erkek bebeklerde ise ortalama boy 68,5 cm olur.
  • Önemli konulardan biri olan baş çevresi ölçüsü ise kız bebeklerde ortalama 42,8 cm erkek bebeklerde ortalama 44 cm olur.

7 Aylık Bebeklerde Duyusal Gelişim

  • 7 aylık bebeğin gelişimi özellikle görme duyusunda oldukça hızlı ilerler ve neredeyse görme yetisi tamamlanma noktasına ulaşmıştır. Bebeğiniz artık hem yakın hem de uzak mesafedeki eşya ve kişileri oldukça net bir şekilde görebilir. Artık bebeğiniz hızlı hareket eden her şeyi rahatlıkla izleyebilir ve takip edebilir. Hatta kendisine yakın olmayan bir mesafede hareket eden bir nesneyi uzanarak almaya çalışabilirler.
  • İşitme yetisi ise göz yetisi ile aynı hızda devam eder ve tamamlanma noktasına oldukça yaklaşır. 7 aylık bebek ses nereden geliyorsa hiç beklemeden o yöne doğru bakabilir. Hatta az gelen bir sesin nereden geldiğini anlamak için bir süre tepkisiz bir şekilde kalarak çözmeye çalışabilir.
  • ayında birbirini tekrar eden hecelerden oluşan “baba,dede” gibi kelimeleri söylemeye çalışan bebeğiniz 7. aya geldiğinde bol bol bu kelimeleri söyleyebilir. 7 aylık bebekler duydukları tüm sesleri taklit etmeye çalışır bu nedenle bebeğinizle konuşurken dikkatli bir şekilde konuşmanız onun dil gelişimi için oldukça önemli bir paya sahiptir.
  • Her ne kadar sesleri taklit ederek dil gelişimine başlamış da olsalar 7 aylık bebekler genellikle çığlık atarak, gülerek ya da ağlayarak duygularını dile getirir ve iletişim kurar.
  • 7 aylık bebekler en fazla annelerini görür. Anne bu aydaki bebekler için güven anlamına gelir. Bu nedenle de genellikle annelerinden hiç ayrılmak istemezler.
  • ayında olan bebekler elleri ile birçok şeyi keşfetmeye başlar. Keşfederken de biraz can yakabilirler mesela saçınızı ya da küpelerinizi tutup çekerken. Bu sırada bebeğinize mimiklerinizi kullanarak sesinizi asla yükseltmeden sınır koymalısınız.

7 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Bebekler hızla geliştikçe annelerin aklında acaba bu ay neler yapmayı öğrenecek merakı uyanıyor. O halde 7 aylık bebek neler yapar?

  • Elinde birçok şeyi tutabildiği için eğer düşürürse onu etrafında arayabilir.
  • Yüz üstü koyarsanız etrafından ve sizden destek alma gereği duymadan oturma pozisyonuna gelebilir.
  • Artık oyuncakları ile oynadığı ve favori oyuncakları da olduğu için eğer elinden oyuncağını alırsanız itiraz edebilir ve ağlayabilir.
  • Belinden tutarak dik bir şekilde tutarsanız ayaklarına ağırlık vererek ayakta durmaya çalışabilir.
  • Ellerini artık tamamen keşfettiği için alkış yapabilir, çırpabilir ya da sallayabilir.
  • Ayaklarını keşfetmeye devam ettiği için sık sık ayaklarını elleyebilir hatta ağzına götürebilir.
  • Artık etrafındaki insanları hoşlanıp hoşlanmama olarak sınıflandırabilir. Bu nedenle hoşlanmadığı biri ile vakit geçirmek istemeyebilir.
  • Tam anlamıyla olmasa bile minik elleriyle kaşık tutmaya çalışabilir.
  • Etrafındaki kişilerin çıkardığı sesleri dinlediği gibi artık kendi çıkardığı sesleri de dinleyebilir. Hatta çıkardığı sesler hoşuna gidince gülerek ses çıkarmaya devam edebilir.

7 Aylık Bebek Beslenmesi

7 aylık bebek beslenmesi eğer şartlar müsaitse anne sütü ve ek gıda ile devam etmelidir. Bu ayda ek gıda vermemek ileride bebeğinizin yemek yemeyi reddetmesine sebep olabilir. Bu nedenle bir öğününde anne sütü diğer öğününde ek gıda vererek devam etmeniz izlenecek doğru seçeneklerden bir tanesi. 7 aylık bebek beslenme tablosu 6. ay ile neredeyse aynı şekilde devam ediyor. Aradaki fark 6. ayda yumuşak kıvamda verilen ek gıdalar 7. ayda biraz daha pütürlü bir kıvamda olabilir. Ek gıdayı biraz daha pütürlü bir şekilde vermeniz bebeğinizin hem çiğneme hem de yutma refleksinin de gelişmesine katkı sağlar. Fakat bebeğinize yeni bir gıda tattıracaksınız bu gıdayı ilk olarak püre halinde yumuşak kıvamda vermeniz daha doğru olur. Bu şekilde yeni tada bebeğiniz çok daha rahat bir şekilde alışabilir. 7 aylık bebek gece beslenmesi artık ekstrem durumlar dışında kesilmelidir. Bebeğiniz geceleri çok sık uyanıyor ve mızmızlanıyorsa yapmanız gereken şey onu gece uykusuna alıştırmaktır. Bunu da geceleri gözünüzü üzerinden ayırmadan kendi kendine uyumasını bekleyerek yapabilirsiniz. Bebeğinizle gece uyandığı zaman herhangi bir şekilde ilgilenmezseniz günün sonunda bebeğiniz gece uyumaya ve uyanmamaya alışacaktır.