6 aylık bebek artık hem fiziksel hem zihinsel hem de mental anlamda oldukça aktif bir dönemde olur. 5 duyu organını neredeyse tamamen kullanmaya başlayan 6 aylık bebek gelişimi için de öğrenmenin başladığı önemli bir aydır. Altı aylık bebek gelişimi bir önceki aylar ile neredeyse aynı orantıda ilerler.
- 6 aylık bebek kilosu kız bebeklerde ortalama 7250 gram erkek bebeklerde ise ortalama 7700 gramdır. 6 aylık bebek bu ayında ortalama olarak 400 ile 700 gram arasında kilo alır. Genellikle 6 ayını dolduran bebekler doğduklarındaki kilolarının 2 katı kiloya ulaşmış olur.
- 6 aylık bebeklerde boy artışı ise ortalama olarak 1,25 cm kadar olur. Kız bebeklerde ortalama boy 65,5 cm olurken erkek bebeklerde ortalama boy 67 cm olur.
- 6 aylık bebek gelişimi içinde önemli bir yeri olan baş çevresi ölçüsü ise bu ayda ortalama 1,25 cm kadar büyür. Kız bebeklerde ortalama baş çevresi uzunluğu 42,2 cm erkek bebeklerde ise 43,3 cm olur.
6 Aylık Bebeklerde Duyu Gelişimi
6 aylık bebeğin gelişimi artık bebeğinizin her şeyin daha fazla farkına varacağı şekilde ilerlemektedir. Bebeğiniz birçok şeyi tam olarak fark etmeye ve anlamaya başlar. Ayrıca 6 aylık bebeklerin öğrenme çağı da başlamıştır.
- 6 aylık bebeklerin görme yetileri giderek artar. Daha fazla derinlik algılayabilir, objeleri daha net görebilir ve hatta uzun süreli takip edebilirler. Ayrıca bebeğiniz artık dik pozisyonda oturabildiği için istediği her yöne rahatlıkla dönerek bakabilir. Bu dönemde hem görme yetisi arttığı hem de öğrenme yetisi başladığı için bebeğinize renkli bebek kitapları almanız ve birlikte incelemeniz onun gelişimi için oldukça önemlidir.
- Bebeğiniz bu dönemde öğrendikçe hafızası da gelişir. Bu nedenle de duyduğu seslerin neye ve kime ait olduğunu öğrenmeye başlar. Böylece bu dönemde bebeğinizin sesin geldiği yere ya da kişiye döndüğünü gözlemleyebilirsiniz.
- 6 aylık bebeğiniz artık kendi vücuduna özellikle de ellerine, ayaklarına ve burnuna dokunarak bu dönemde kendisini keşfetmeye ve tanımaya başlar. Böylece bebeğinizin bu dönemde dokunma yetisi de gelişim gösterir.
- Bebeğinizin zihinsel gelişimi sizin de katkılarınız ile artmaya başlar. Bebeğiniz artık kendisinin her şeyden ve herkesten ayrı bir varlık olduğunu keşfeder. Bu nedenle de etrafındaki herkesle ve her şeyle iletişim kurmaya çalışır. Ayrıca bu dönemde daha hareketli olacağı için tecrübe ettiği şeyleri hafızasına kazımaya başlar. Mesela sert bir yere çarpması bebeğinizin aklında burası sertti gibi kalır. 6 ay döneminde bebeğinizle çok daha öğretici aktiviteler yapmanız bebeğinizin zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir.
- 6 aylık bebekler daha net görebildiği ve artık olanların farkına varabildiği için sizinle oynarken ya da iletişim halindeyken sizi taklit etmeye başlayabilir. Ayrıca bu dönemde bebeğinizin daha fazla sosyalleşebilmesi için işlerinizi hallederken onu etrafınızda sizi görebileceği bir şekilde tutmalısınız. Böylece siz işlerinizi yaparken bebeğinizle de bir yandan iletişim kurabilirsiniz.
6 Aylık Bebekler Neler Yapabilir?
Tüm bebekler kendine özgü bir şekilde büyür ve gelişir. Fakat genel olarak bebeklerin ortak olarak ilerleme kaydettikleri gelişimler vardır. Eğer bebeğinizi gözlemlerken farklı bir şeye şahit olursanız mutlaka doktorunuza danışınız. Ayrıca bebeğinizin tüm gelişimleri ile ilgili doktorunuzla her zaman iletişim halinde olmalısınız. Peki 6 aylık bebek neler yapar?
- Bebeğinizi yüz üstü yatırdığınız zaman bebeğiniz ellerinden güç alarak oturma pozisyonuna geçebilir.
- Küçük eşyaları minik parmakları ile tutarak kavrayabilir.
- Bebeğiniz 6. ayında artık “baba, dede” gibi birbirini tekrarlayan hecelerden oluşan kelimeleri söyleyebilir.
- Bebeğiniz etrafını çok daha net görebildiği için kendisine yakın olmayan eşyalara ulaşmak isteyebilir. Ayrıca eline aldığı bir eşyayı diğer eline de rahatça geçirebilir.
- Bebeğiniz bu dönemde daha rahat hareket etmeye başladığı için pozisyon değiştirmeye çalışabilir hatta yuvarlanabilir. Üstelik bunları yaparken de oldukça keyif alır.
- Annesini de artık net olarak gören ve tanıyan 6 aylık bebekler annelerinin yüzüyle oynayabilir hatta uzun saç görünce keyifle çekmeye de çalışabilir.
- Elleriyle eşyaları ve oyuncakları tutabildiği için eğer elindekini atarsa ya da düşürürse geri verilmesini isteyebilir hatta bu sırada ağlayabilir.
- Sizin mimiklerinize ve ses tonunuza alıştığı için artık hem mimiklerinizden hem de ses tonunuzdan ne demek istediğinizi ya da kendinizi nasıl hissettiğinizi rahatlıkla anlayabilir.
6 Aylık Bebeklerde Beslenme Nasıl İlerler?
6 aylık bebek beslenmesi eğer mümkünse anne sütü ile devam etmelidir. Fakat bu ayda artık ek gıdalara geçiş yapılabilir tabii doktorunuzun kontrolünde geçiş yapılmalıdır. 6 aylık bebek beslenme tablosu içerisinde ilk sırayı arpa ya da yulaf almalı. Sonrasında ise sebzelere geçmelisiniz. Eğer ilk önce bebeğinize meyve püreleri verirseniz sonrasında sebzeleri yedirmekte zorlanabilirsiniz. Bebeğiniz 6 ayını doldurana kadarsa vereceğiniz gıdaları mutlaka yumuşak kıvamda tutmalısınız. Ayrıca bebeğinize vereceğiniz gıdaların içinde bu ay sık sık çorbaların da yer alması alacağı vitaminler için oldukça önemli. 6 aylık bebek gece beslenmesi ise zorunlu olmadıkça yapılmamalıdır. Bebeğiniz gece uyandığında onu sakinleştirmek ya da uyutmak için seçeceğiniz yöntem beslenme olmamalıdır. 6 aylık bebek beslenme sıklığı ise bebeğinizin yeme alışkanlığı kazanması için istediği sürece miktarı ayarlanarak yapılmalıdır.