Bebeğiniz giderek hareketlenmeye başladı ve artık etrafına gülücükler saçıyor. Yalnızca gülücükler saçmakla kalmıyor neredeyse tüm duygularını da size bir şekilde ifade ediyor. Peki 5 aylık bebek gelişimi nasıl ilerliyor?
- Beş aylık bebek gelişimi kilo açısından neredeyse dördüncü ay ile aynı oranda ilerleme gösterir. 5 aylık bebek kilosu kız bebeklerde ortalama 6500 gram erkek bebeklerde ise ortalama 7250 gramdır.
- Beş aylık bebekler bu ay ortalama 1,5 cm kadar boy atar. Kız bebeklerde ortalama boy 63,5 cm erkek bebeklerde ise ortalama boy 65 cm olur.
- 5 aylık bebeklerin baş çevresi de ortalama 1 ile 1,5 cm arasında büyüme gösterir. Kız bebeklerde baş çevresi ortalama 41,5 cm erkek bebeklerde ise ortalama 42,6 cm olur.
5 Aylık Bebeklerde Duyu Gelişimi
Bebeğiniz geçen ay görme duyusunun gelişimini tamamlamıştı. 5 aylık bebek renkleri ayırt ettiği gibi artık renklerin tonlarını da ayırt etmeye başlayacak. Görme yetisini tamamlayan bebekler artık yalnızca büyük objeleri değil aynı zamanda küçük objeleri de tanımaya başlayacak ve onlara da tepkiler verecek. Ayrıca bebeğinizin izleme ve takip etme becerisi de gelişmeye başlayacak.
5 aylık bebeğin gelişimi özenle takip edilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde bebeğiniz tüm seslere neredeyse alışmaya başlar ve seslerin nereden geldiğinin de farkına varır. Bu dönemde bebeğinizi sık sık test etmelisiniz. Bebeğinizin ilgi göstermediği bir yönden ses çıkararak o yöne bakıp bakmadığını kontrol etmeli ve eğer tepki vermiyorsa sık sık bunu tekrar etmelisiniz. Bebeğiniz bu dönemde sesleri yalnızca duymakla kalmaz aynı zamanda ses tonunuzdan hangi duyguda olduğunuzu da anlamaya ve hissetmeye başlar. Bu nedenle bebeğinizle iletişim kurarken dikkat etmelisiniz.
Bebeğinizin zihinsel gelişimi de giderek geliştiği için yaşadığı anın birçoğunu hatırlar ve öğrenir. Hatta bebeğiniz gülerse ne yaptığınızı ya da ağlarsa ne yapacağınızı artık öğrenmeye başlar. Bir şey istediğinde ya da annesini istediğinde bunu ağlayarak belli eder. Bu dönemde bebeğiniz yaşadığı birçok şeyi hatırladığı için düzeninize de alışır ve kurulan düzenin bozulmasından da hoşlanmaz.
- 5 Aylık Bebekler Neler Yapabilir?
Giderek büyüyen ve gelişen 5 aylık bebek neler yapar biliyor musunuz?
- Bebeğiniz artık büyüyor ve annesini tamamen tanıyor. Bu nedenle de sık sık annesini görmek ve onun sesini duymak istiyor. Tepkisini de genellikle ağlayarak ortaya koyuyor. Oluşturduğunuz rutine de alışan bebeğiniz sizi gördüğünde ya da sesinizi duyduğunda emme ya da mama yeme saatinin geldiğini de anlayabilir.
- Artık bebeğiniz yalnızca başını dik tutmakla kalmaz aynı zamanda olduğu yerden başka bir yere de yuvarlanabilir.
- İsmine de alışan bebeğiniz ona seslendiğinizde size tepki verebilir. Bir de etrafında olup bitenleri takip ederek sesler çıkarabilir hatta keyifliyse gülümseyerek çığlıklar da atabilir.
- 5 aylık bebek sürekli gördüğü kişileri artık tanır. Bu nedenle de yeni gördüğü kişileri ayırt edebilir ve alışık olduğu kişilerle daha fazla iletişim kurabilir.
- Bu dönemde bebekler ilginin daha çok kendilerinde olmasını ister. Onunla ilgilenmediğiniz anlarda ses çıkararak ilgiyi kendine çekmeye çalışabilir eğer çekemezse de tepkisini ağlayarak gösterebilir.
5 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
5 aylık bebek beslenmesi eğer mümkünse ilk 4 ayda olduğu gibi anne sütü ile devam etmelidir. Eğer mümkün değilse yine mama ile beslenmeye devam edebilirler fakat ek gıda için doktor gerekli görmediği sürece 5 ay erken bir zamandır. Doktor tavsiyesi olmadan ek gıdaya geçirilen bebeklerde gıda alerjisi oluşması yüksek bir ihtimaldir. Ayrıca sindirim problemlerine de yol açabilir. Bu nedenle bebeğinizin beslenmesi için mutlaka doktorunuzdan 5 aylık bebek beslenme tablosu edinmelisiniz. 5 aylık bebek beslenme sıklığı ise tıpkı 4. ayda olduğu gibi günde 4 ile 5 öğün aralığında devam etmelidir. Artık bebeğinizin uyku düzeni geceleri daha kesintisiz olacağı için gerekmedikçe 5 aylık bebek gece beslenmesi yapılmamalıdır.