Dokuz aylık uzun bir hamilelik sürecinden sonra bebeğinize sağlıcakla kavuştunuz. İçinize cennet kokusunu çekerken de aklınıza gelişiminin nasıl seyretmesi gerektiği geldi değil mi? Çünkü hamilelik sürecinde de hafta hafta gelişimini takip etmiştiniz. Hamilelik sürecinde nasıl ki bebek gelişimi hızla değişiyorsa 1 aylık bebek gelişimi de hızla değişir. Gelin, hep birlikte bebeğinizin gelişiminde neler olacağına bakalım.
- Kız bebeklerde ortalama doğum kilosu 4.000 erkek bebeklerde ise ortalama doğum kilosu 4.300 gram olur. Fakat bebekler doğum esnasında sıvı kaybeder bu nedenle de doğumdan sonra bebeğinizin kilosunda azalma yaşanabilir. Fakat 1 aylık bebek kilosu doğumdan yaklaşık 7 ile 15 gün arasında artış gösterir.
- Yeni doğan kız bebeklerde boy ortalama 53 erkek bebeklerde ise ortalama 55 cm olur. İlk iki hafta içerisinde ise bebeklerde boy hızla uzar. 1 aylık bebek ortalama 5 cm kadar boy atar.
- Yeni doğan kız bebeklerde baş çevresi ölçüsü ortalama 36,5 cm erkek bebeklerde ise 37,3 cm olur. Baş çevresinin büyüme hızı beynin büyüme hızını işaret ettiği için baş çevresi ölçüsünün hızı oldukça önemlidir. Bir aylık bebek gelişimi içerisinde oldukça önemli bir yeri olan baş çevresi büyümesinin normal seyirde olup olmadığını anlayabilmek içinse mutlaka doktorunuzla iletişim halinde olmalısınız.
1 Aylık Bebekler Görebilir mi?
Birçok insan yeni doğan bebeklerin görmediğini düşünür. Yanlış olan bu düşüncenin doğrusu ise bebeklerin kısa mesafelerde görme yetilerinin var olduğudur. 1 aylık bebek ilk etapta 15 ile 30 cm arasında görebilir. Bu nedenle de bebeğinizi emzirirken sizi keşfetmesine izin vermeniz gerekir. 30 cm mesafeden daha uzakta olan nesneleri bulanık gören 1 aylık bebeğin gelişimi içerisinde görme yetisi de zamanla gelişir. Bebeğinizin görme yetisinin gelişimi için sizin yapabileceğiniz ise genellikle koyu renkli ve parlak eşyaları yakınında tutmanızdır. Böylece bebeğinizin kısa süre de olsa eşyaya dikkat etmesini ve tanımasını sağlayabilirsiniz.
1 Aylık Bebeklerde İşitme Yetisi Nasıldır?
Hamilelik sürecinde en fazla annesinin sesini duyan bebekler doğduktan sonra da en fazla annesinin sesine tepki verir çünkü yeni doğan bebeklerde görmenin aksine işitme yetisi oldukça güçlüdür. Bu nedenle de bebeğinize güvende olduğunu hissettirmek için onunla sık sık konuşmalısınız. Ayrıca bebeğiniz hamilelik sürecinde çevrenizdeki tüm sesleri duyduğu için doğduktan sonra seslere tepki vermeyebilir. Onun tepki vermemesi duymadığı anlamına gelmez yalnızca tüm bu seslere alışık olduğu anlamına gelir. Tabii yine de bebeğiniz dünyaya geldikten sonra düzenli olarak doktorunuza gitmeli ve tüm gerekli kontrolleri yaptırmalısınız.
1 Aylık Bebeğin Diğer Yetileri Nelerdir?
Yeni doğan bebeğinizin tüm yetileri tabi ki görme ve işitmeden ibaret değildir. 1 aylık bebek aynı zamanda hem koku alır hem tat alır hem de dokunma yetisi gelişmiştir. 1 aylık bebek, ilk ayının sonuna doğru şekerli kokulara karşı istekli tepkiler verirken acı ve ekşi kokulara karşı olumsuz tepkiler verebilir. Ayrıca bebeğiniz sütünüzdeki kokuyu da algılar ve bir farklılık olduğunda ona göre tepki verir. Bebeğiniz doğduğu andan itibaren tüm tatları alabilir hatta biz yetişkinlerden çok daha fazla tat tomurcuğuna sahiptir ve böylece mama ya da sütünüzdeki tüm tatlara karşı tepkiler verebilir. Dokunma yetisi de gelişmiş olan bebeğiniz pürüzsüz eşyalara dokunmaktan hoşlanır ve ayrıca acıyı da hisseder. Bu nedenle bebeğinize dokunurken dikkatli olmalısınız.
1 Aylık Bebekte Zihinsel Gelişim Nasıl Olur?
Bebekler hamilelik süreci tamamlanıp doğum gerçekleşene kadar üretmeleri gereken tüm beyin hücrelerini üretir. Doğum gerçekleşip bebek dünyaya geldikten sonra ise sinaps adı verilen ağlar oluşmaya başlar ve bu sayede bebeğiniz edineceği becerilerin temelini atmaya başlar. Yeni doğan bebekler duydukları her şeyi hızla beyinlerine kaydeder. Bu nedenle bu süreçte bebeğiniz ile sık sık konuşmanız hatta ona kitap okumanız bebeğinizin dil gelişiminde oldukça önemlidir.
1 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
1 aylık bebek neler yapar diye merak ediyor ve yeni doğan bebeğinizin yalnızca emip uyuyacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. 1 aylık bebeğinizi düz bir yere yatırdığınız zaman kafasını kısa süreli olarak yukarı kaldırabilir. Kendisini yalnızca ağlayarak ifade etmez ayrıca farklı sesler de çıkarabilir. Karşısındaki kişi güldüğü zaman ona gülerek karşılık verebilir ya da kendi kendine de gülebilir. Parmaklarını emmeye eğilimlidir ve son olarak düz yatırdığınız zaman yan tarafına doğru dönmeye çalışabilir.
1 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olur?
1 aylık bebek beslenmesi için en doğru yol öncelikle anne sütüdür. Anne sütü hem besleyicidir hem de bebeğinizin su ihtiyacını karşılar. Fakat her zaman annelerin sütü yeterli olmayabilir ve bu oldukça doğal bir durumdur. Öncelik her ne kadar anne sütü ile besleme olsa da mümkün olmadığı durumlarda doktorunuzun size vereceği gıda listesi ile beslenmesinin de bir sakıncası yoktur. 1 aylık bebek beslenme sıklığı 2 ile 3 saat aralığında olmalıdır. Yeni doğan bebeklerde beslenme rutininizi belirlerken bebeğinizi takip etmeniz en doğrusu olur. Bebeğiniz ne zaman beslenmek isterse o zaman mutlaka emzirmeli ya da mama yedirmelisiniz. Emziren anneler bazen bebeği çok emdiği zaman sütünün biteceğini düşünerek panik yapabiliyor. Fakat anne sütü bebek emdiği sürece artar.
Bu nedenle panik olmanıza gerek yoktur. Burada siz güzel annelerin önem vermesi gerekense bebeğinizi emzirdiğinizde sütünüzden sizin tükettiğiniz gıdaları alacağı için yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmenizdir. Tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin gaz yapmamasına ve eğer bebeğiniz alerjikse bu maddeleri içermediğine dikkat etmelisiniz. Bebeğinizi emzirirken meme değiştirecekseniz kısa bir süre ara vermelisiniz ki bebeğinizde gaz yapmasının önüne geçebilesiniz. Ayrıca emzirmeden önce mutlaka bebeğinizin altını değiştirmelisiniz.
Eğer bebeğinizi emziremiyor ve mama ile besliyorsanız doktorunuzdan mutlaka 1 aylık bebek beslenme tablosu istemelisiniz. Böylece en doğru gıdalar ile bebeğinizi besleyebilirsiniz. Bebeğinizi gece de mutlaka emzirmeli ya da mama ile beslemelisiniz. 1 aylık bebek gece beslenmesi bebeğinizin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu nedenle de bebeğiniz her uyandığında mutlaka emzirmeli ya da mamasını yedirmelisiniz.